Реклама / Ads
37| 6141 |06.09.2014 НОВИНИ

Димитров и Марков бесни за Левски, пренаписват историята за 3-ти клас

.
Учебниците по история ще бъдат прегледани и написани отново в духа на историческата истина, заявиха директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и на проф. Георги Марков. Историците подготвят Инициативен комитет, който да прегледа съдържанието на преподавания материал. В учебника за 3-ти клас по предмета “Човек и общество” има явно изопачаване на исторически факти и събития.
 

Не може Левски да бъде изясняван в три изречения като обикновен нарушител на свещения ред, арестуван законно от османската полиция, точно така е написано и екзекутиран, пак се подразбира едва ли не напълно заслужено, възмущава се Божидар Димитров пред БНТ.

 

И още – не може да се казва,обяснява професорът, че за Освобождението ни най-голяма заслуга имат САЩ, Великобритания и чак на трето място-Русия. И това при положение,че Велкобритания е била против българското освобождение, а САЩ все още не са били Велика сила.

 

“А за Симеон Велики да пише,че резултатите от неговите усилия, войни, в църковно отношение, създаване на Българска патриаршия, Златния век за българската книжнина, нямало никакви последствие за развитието на България, напротив има и то огромни, само че човек трябва да ги знае.”, продължава историкът.

Затова според него, учебниците трябва не просто да се пренапишат, а да се напишат отново в съгласие с историческата истина. Причината за сегашното им “безлично”състояние той вижда в криворазбраните представи за демокрация и съжителство между различните етноси в България. Учителите също смятат, че учебниците по история имат нужда от промяна.

 

 ”В чисто исторически план историческите факти не са поднесени в най-голямата реалност и действителност. Добре да бъдат пренаписани, но не само от професори.Хубаво би било да се допитат до началния учител или до учители – историци от горната образователна степен ,тъй като все пак ние в годините се старахме пък да се борим с академичността в учебниците”, заяви Жулиета Димитрова, която е начален учител.


От Инициативния комитет са готови да се заемат с написването на учебниците, ако им бъде възложено.Тук обаче възниква един голям проблем. Дори и да спечелят конкурса на просветното министерство или наистина с консенсус им бъде възложена тази задача, нови учебници не могат да се появат докато няма нови учебни програми.Те пък трябва да са заложени в нов Закон за училищното образование.Закон, който чакаме вече осем години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4974 |01.09.2014 Стоян Александров и Пламен Марков ще се борят за парламента . 34| 7437 |23.08.2014 Б. Димитров: Преименуването на Благоевград ще е мъка за 100 000 души . 2| 8124 |22.08.2014 Пребиха бившия депутат от СДС Христо Марков . 25| 7246 |20.08.2014 Емил Димитров пред Фрог: Семков беше много свястно момче

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads