Реклама / Ads
8| 5862 |18.10.2016 НОВИНИ

Б. Димитрова: Лют балотаж между Цачева и ген. Радев

.
Боряна Димитрова
1,3% е разликата между Цецка Цачева и Румен Радев при балотаж на президентските избори, обяви шефката на ”Алфа Рисърч” Боряна Димитрова по Нова тв. Повечето симпатизанти на ДПС са обявили, че няма да гласуват или пък няма да подрепят никого, добави тя.
 
На първи тур кандидатката на ГЕРБ взема 29,3%, докато този на БСП - 21,4%. Трети е Красимир Каракачанов с 8,7, следван от Ивайло Калфин с 6,8 и Трайчо Трайков с 5.

Първият тур на президентските избори ще бъде показателен за електоралната тежест на партиите в обществото и това ще постави въпроса доколко е устойчива подкрепата за управлението, посочи социологът.

"Един политически залог, който стана особено ясен в последните дни е, че подредбата на първи тур е ключово важна за това как ще бъде измерено влиянието, електоралната тежест, на партиите в обществото. Защото така, както вече започна да звучи в обществото тезата за предсрочни избори, неустойчивата парламентарна конфигурация, аз съм абсолютно убедена, че накрая на първия тур, в изборната вечер, едно от първите неща, които ще се коментират е какво е влиянието на всяка партия", коментира Димитрова. Тя посочи, че в момента у обществото няма големи нагласи за предсрочни парламентарни избори.

"Но във всички случаи каква ще е тежестта на партиите в обществото – тези, които участват в управлението, тези, които са в опозиция, ще постави въпроса доколко е устойчива подкрепата за управлението", смята тя.

Социологът коментира, че кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева до момента успява да привлече около 70-75% от електората на ГЕРБ, докато част от избирателите на левицата отиват не само към подкрепения от БСП ген. Радев, но и към Ивайло Калфин (АБВ) и Татяна Дончева ("Движение 21" – НДСВ). При достигане до втори тур обаче Радев лесно привлича избирателите от ляво-националистическия спектър, докато по думите на Димитрова Цачева все още има проблем да привлече мнозинството десни избиратели. "Големият проблем пред нея е тя да привлече и тази част от избирателите, хората, които са в евроатлантическия спектър", коменитра социологът.

Непредсказуеми са и избирателите на ДПС. 80% от симпатизантоите на партията на Доган са заявили, че не са решили за кого да гласуват или биха избрали опцията "Не подкрепям никого", посочи Димитрова. Тя припомни, че електоратът на ДПС е този, който в най-голяма степен следва наставленията на партията, но добави, че ако ДПС застане официално зад даден кандидат на балотажа, това може да му изиграе и лоша шега.

"Едното е формално погледнато, че ако добавим гласовете на ДПС към Радев, той увеличава подкрепата си. Но ако ДПС подкрепи наистина Радев, имаме два магнитни полюса – националистическите ще отидат към другия кандидат. () В зависимост от това къде ще се прибавят, хората ще имат и различно отношение", посочи тя.










Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3940 |17.10.2016 СДС: Цел №1 на РБ е Трайчо Трайков да отиде на балотаж . 1| 4214 |17.10.2016 Алфа Рисърч: Цецка Цачева и Румен Радев на балотаж, ДПС ще реши изборите . 0| 4838 |15.10.2016 Трима задържани преди срещата между ЦСКА и Левски . 8| 46329 |14.10.2016 Международен скандал! Ахчиева: Москов спазарил сделката с ваксините в турското посолство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads