Реклама / Ads
1| 3734 |24.10.2023 НОВИНИ

Дипломат: Атаката на „Хамас“ срещу Израел не е от палестинско-израелския конфликт

.
Източник: скрийншот
Атаката на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври не е една от атаките, които се случват в рамките на палестинско-израелския конфликт. Това е една много сериозна атака срещу цялостния консенсус, който съществуваше в Близкия изток през последните десетилетия, опит да се пренареди целия пъзел в Близкия изток.
 

Това каза дипломатът Иван Анчев в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Той уточни, че се търсят възможности за дипломатическо уреждане на конфликта. Анчев, обаче, е на мнение, че палестинското общество не е готово за съвместно съществуване с Израел, поради което опитите за дипломация не могат да бъдат успешни.

 

Египетската държава знае добре какъв огромен терористичен потенциал би влязъл в страната, ако бъдат допуснати палестински бежанци, смята той. Анчев допълни, че и Йордания не желае да приеме бежанци от Газа. „Това население е точно това, което докара на власт „Хамас“, заяви дипломатът.

 

Той подчерта, че международната общност е силно разделена по отношение на конфликта. Такова разделение съществува и в САЩ, допълни Анчев. Дипломатът напомни изявлението на Барак Обама, който призовава за по-голяма сдържаност спрямо Газа. „Аз си задавам въпроса как би реагирал той, ако днес беше в Белия дом“, каза Анчев. Дипломатът подчерта, че Доналд Тръмп е с произраелска позиция. По негови думи демократите се опитват да бъдат по-балансирани.

 

Анчев бе категоричен, че няма да има скорошно решение на конфликта в Газа. Ако държави като Саудитска Арабия, Катар, Йордания влязат в споразумение в името на опазването на човешките животи на хората в Газа, срещу изчегъртването на „Хамас“, е възможно да бъде решен конфликта, завърши той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3750 |24.10.2023 Израел е нанесъл удари по над 400 обекта на ХАМАС за ден. Какво се случва със сухопътната операция в анклава? . 26| 9421 |24.10.2023 Мирчев: До онзи ден плющяха карти с шефовете на "Лукойл"... ПП-ДБ недоволни, че НС се ползва предизборно . 0| 3862 |24.10.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Младост“ 4 и с. Бистрица . 1| 3964 |24.10.2023 Димитър Къцарков: “Хамас” освобождава заложници, за да забави операцията на Израел в Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads