Реклама / Ads
1| 4110 |07.12.2023 НОВИНИ

"Дисбалансите и различията трябва да бъдат преодолени". Ключова среща на Си Дзинпин с Фон дер Лайен и Шарл Мишел

.
Източник: БГНЕС
Ключова среща по оста Китай - Европейски съюз. Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел се срещнаха в Пекин с китайския президент Си Дзинпин. Китайските медии акцентират върху призива на държавния глава към европейските лидери - да работят заедно с Пекин за постигането на глобална стабилност.
 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред китайския лидер Си Дзинпин, че трябва да се преодолеят "дисбалансите и различията" между блока и Китай.

 

"Китай е най-важният търговски партньор на ЕС", заяви фон дер Лайен при откриването на срещата на високо равнище в Пекин, "но има ясни дисбаланси и различия, които трябва да преодолеем".


ЕС изрази надежда, че двудневната среща на върха в китайската столица между лидерите на блока и висшето ръководство на Пекин - първата им лична среща от повече от четири години - ще даде възможност да се обсъдят области от общ интерес като изменението на климата и здравеопазването.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че блокът се стреми към "стабилни и взаимноизгодни" отношения с Китай в коментара си за началото на срещата в държавната къща за гости "Дяоютай" в Пекин.


"Ние сме единни в това, че сме решени да се стремим към стабилни и взаимноизгодни отношения с Китай", заяви Мишел пред Си и други китайски официални лица, като добави, че блокът иска връзки, основани на "принципите на прозрачност, предвидимост и реципрочност".
Във встъпителните си думи президентът Си каза на Фон дер Лайен и Мишел, че Китай и блокът трябва да работят заедно, за да посрещнат глобалните предизвикателства.


"Трябва съвместно да отговорим на глобалните предизвикателства и да работим заедно за насърчаване на стабилността и просперитета в света", каза Си. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4042 |07.12.2023 Руски въздушни удари по зърнена инфраструктура в Одеска област, един човек е убит . 1| 4291 |07.12.2023 Започва изплащането на пенсиите за декември . 4| 4379 |07.12.2023 Шефът на "Пирогов": Не съм магьосник, мениджър съм. Лекарите на болницата са ангели . 8| 4146 |07.12.2023 "Аз си върша работата". Здравният министър готов да подаде оставка, когато му я поиска премиерът

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads