Реклама / Ads
7| 4257 |16.02.2016 НОВИНИ

Джамбазки: Гърция е длъжна да държи границата си отворена

.
Ангел Джамбазки
Има механизми България да защити интереса си и да поиска компенсации за щетите от гръцката блокада на границата, заявиха по БНТ евродепутатите Емил Радев и Ангел Джамбазки.
 

България трябва да си преследва интереса в съвета на министрите, категоричен бе заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и член на Групата на консерваторите и реформистите в ЕП. Да поиска започване на наказателна процедура срещу Гърция, защото този произвол, този разгул, тази наглост трябва да бъде прекратена, каза Джамбазки.

 

Независимо че това може да отнеме години, нека да бъдат възстановени загубите на българските производители и превозвачи, които са пострадали от тази блокада.

Абсолютно задължение на гръцкото правителство е да държи границата отворена и да не нанася щети на българските превозвачи, заяви още Джамбазки.

 

Видяхме абсолютно безсилие на гръцката държава да се справи с кризата, каза Емил Радев от ГЕРБ и ЕНП. Същото безсилие виждаме и спрямо бежанците и пропускането им към страните членки безконтролно и българската държава предприе абсолютно всички мерки, които може да предприеме.

 

Радев припомни, че премиерът Борисов е говорил няколко пъти с премиера Ципрас за осигуряване на транзитни коридори. Видяхме, че министрите направиха всичко възможно, бяха на границата. Ние подадохме също сигнали с колегата Джамбазки до ЕК с искане за налагане на санкции защото това продължава вече пета година по един и същи начин.

 

В своя подкрепа Радев припомни и случай от преди 19 години, след който е приет регламентът за вътрешнообщностния пазар на ЕС. Има механизми ЕК както 1997 г. наложи санкции на Франция когато спираше испанските камиони с ягоди и точно тогава се прие регламентът за вътрешнообщностния пазар, "ягодовия регламент", каза Радев. Тогава успяха испанските фермери да осъдят Франция и да получат компенсации. Така и сега може да се наложат санкции на Гърция и българските търговци и българските превозвачи да търсят по съдебен път правата си за получаване на компенсации.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4375 |15.02.2016 Борисов се застъпва за Гърция пред Вишеградската група . 3| 4690 |15.02.2016 ЕК дава милиони евро на Македония и Гърция за бежанците . 22| 5186 |14.02.2016 Борисов потърси подкрепа от Меркел за блокадата по границата с Гърция . 3| 4168 |13.02.2016 Протестът на фермерите в Гърция продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads