Реклама / Ads

2| 4786 |27.11.2014 НОВИНИ

Джамбазки: Скопски служби тормозят българите в Македония

.
Ангел Джамбазки, представител на ВМРО в Европейския парламент
Евродепутатът Ангел Джамбазки изпрати питане до Европейската комисия относно разпити на български граждани от службите за сигурност на Р Македония.
Реакцията е по повод акция в градовете Струмица и Кочани, при която активисти на сдружение „Български културен клуб - Скопие" (БККС) са били привиквани на „приятелски беседи" от скопските служби за сигурност.

Тази акция на македонските служби може да даде отражение и върху протичащата на 26 и 27 ноември т.г. в Страсбург среща на съвместната делегация ЕП-БЮРМ относно преговорите за присъединяване на Македония към ЕС. Евродепутатът от ВМРО е част от тази делегация.

В хода на разговорите евродепутатът Джамбазки е изразил намерение да се отправят сериозни критики и по този въпрос към делегацията от Скопие. По програма в двата дни ще бъдат дискутирани темите за политическата ситуацията в Македония, върховенството на закона, реформата в съдебната и административната системи, свободата на словото и медиите.

Ето го и текстът на питането на Ангел Джамбазки до Европейската комисия:
„В Преамбюла на Споразумението за стабилизиране и асоцииране между ЕС и Бивша югославска република Македония, страните на споразумението поемат ангажимент „...да укрепват политическите и икономически свободи, който съставлява основата на настоящото споразумение, както и техния ангажимент да зачитат човешките права и върховенството на закона, включително правата на лица от националните малцинства..."

На 25 ноември 2014 г. председателят на Българския културен клуб в Скопие подаде сигнал за нарушение на правата на граждани от службите за сигурност на БЮРМ - в гр. Струмица и гр. Кочани бяха разпитвани за дейността на Българския културен клуб и за връзките им с българските евродепутати.

Бих искал да попитам:

1. Според Комисията това не е ли явно нарушение на правата на българите в БЮРМ?

2. Какво Комисията възнамерява да направи да защити правото на сдружаване и другите политически и социални права на българите в БЮРМ?"

Ето и разказа на председателя на БККС - Лазар Младенов:

„Случват се интересни работи в последните няколко дни в два града в Македония наши активисти бяха извикани на т.нар. „приятелски разговори" в службите за сигурност.

Хората са разпитвани главно за това кой влиза в офисите ни в Струмица, дали имаме намерение да откриваме още офиси. А те знаят вече, че самата ни работа налага откриването на офиси в още градове. Интересуват ги хората, които идват и ни посещават. Интересът е най-голям към военното министерство, защото те най-вече идват заради панихидите, които отслужваме на българските гробища в Македония.

Интересуват се от нашите контакти с евродепутатите и по-специално с Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев. Това много ги притеснява, вероятно заради това, че в момента те са най-откритите наши бранители в Европарламента.

Първият „разговор" беше в Струмица, където разговорите са се водили директно в офисите на в службите за сигурност. Докато в Кочани нашият човек е извикан в ресторант, в заведение, за да се придаде неформалност на самата среща. Тя обаче не може да бъде абсолютно неформална, когато те се интересуват от детайли дали хората контактуват с мен лично, с Мирослав Ризински, с Андрей Ковачев или Ангел Джамбазки. Не знам какво очакват, ако се продължи с тези деяния. Не може с полицейски методи от 50-60 години те да искат влизат в ЕС".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 9| 4421 |27.11.2014 Алгафари: Акцията на ДАНС бе глупава показност пред братските служби . 2| 4491 |25.11.2014 Службите за сигурност тормозят българите в Македония . 14| 5047 |23.11.2014 Джамбазки: ДПС, Корман Исмаилов и Касим Дал разиграват "македонски сценарий" . 26| 4599 |17.10.2014 Джамбазки: ДПС вън от държавните постове, не щем министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ