Реклама / Ads
26| 6245 |17.10.2012 НОВИНИ

Добрев: Всички ЕРП-та да направят физическа проверка

.
Днес министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев разпореди на трите електроразпределителни дружества на територията на България - ЧЕЗ, EVN и Енерго Про, да проверят физическото състояние на всички трафопостове в страната, поставени в жилищни сгради. Общият им брой е 2411.
 

Категорично взривът на трафопоста в Бургас е следствие на техническа неизправност, независимо че нямаше видими следи от взрив по трансформатора и разпределителните табла на ниското напрежение, потвърди полицията днес. Версията, че се касае за самоделно взривно устройство, беше официално отхвърлена.

За първи път бяха допуснати и експерти от Австрия, за да направят оглед на мястото на инцидента. Специалистите са тук по настояване на EVN. Дружеството обяви, че ще ги покани за независима експертиза за причините за произшествието. Втора група от български специалисти също ще направи оглед след своите заключения.

Трансформаторът беше изваден и транспортиран до лаборатория, където предстоят химически, електрически и пожаро-технически експертизи, които да установят какво е довело до експлозията.

„Като съберем и тази информация ще започнем да сглобяваме картината”, каза Петър Костадинов, ръководител на отдел "Комуникации" в EVN, цитиран от „Фокус”. Той допълни, че са приключили проверките, които започнаха вчера на общо 39 трафопоста, които се намират в жилищни сгради в Бургас. По думите му вече трябва да са връчени протоколите от тези проверки на живущите в сградите.

„Всички клиенти, в чиито сгради има трафопост, ще получат информация за техническото състояние на тези съоръжения. Такъв протокол ще бъде връчен и на Община Бургас, за да бъдат информирани за състоянието им”, посочи Костадинов.

 „Това е инцидент, който не се е случвал досега в историята на България и мисля, че в Европа има един-два, подобни случая. Чакаме разследването, но хората да бъдат спокойни - това са съоръжения, които се инспектират често", заяви директорът на отдел „Комуникации” в EVN-България.

Останалите само с дрехите на гърба си, четири от най-пострадалите при взрива в Бургас семейства, прекараха нощта в хотел, осигурен от електроразпределителното дружество.

След целодневна работа електричеството в сградата вече е възстановено. Ток няма единствено в двата апартамента, които се намират над трансформатора. Общината има готовност да настанява семейства от сградата в общински жилища. До момента никой не е изявил такова желание, съобщава БТА.

Дни преди взрива в Бургас трафопост е гръмнал и в Пловдив. Инцидентът е станал в кооперация срещу хотел “Лайпциг” и по чудо се е разминал без жертви, съобщи в."Марица". Съоръжението е вградено на първия етаж в триетажната кооперация на бул. “Руски” 117, вх. В, обитавана от девет семейства.

Гледах телевизия, когато изведнъж чух силен гръм и токът изгасна. После видях, че пристигна джип с техници на EVN и разбрах, че е бил нашият трафопост, разказа Парашкев Илков, който живее на първия етаж. Съоръжението е точно под краката му. Поражения по сградата след случилото се няма, но хората в кооперацията смятат, че трафопостът е цъкаща бомба.

Техниците на EVN отстранили бързо повредата, но хората живеят в страх след взрива в Бургас. Според тях електромагнитните вълни от съоръжението са причина, за да страдат от чести главоболия.

От EVN уточниха, че инцидентът на бул."Руски" 117 се е случил преди 10 дни - в 20,45 часа на 7 октомври. При посещение на място сътрудници на дружеството открили умряла мишка, която причинила късо съединение. Установено е, че всички системи функционират нормално, извършена е техническа инспекция на съоръженията и захранването е възстановено в 21:20 часа. Тази информация е потвърдена днес и от клиенти, живущи в сградата на адрес бул. Руски 117.

Междувременно заместник-кметът на града Димитър Кацарски поиска от електроразпределителното дружество информация за състоянието на вътрешните трафопостове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5007 |11.10.2012 Д. Добрев: Чуждите инвестиции са с 200% повече . 25| 5222 |03.10.2012 Делян Добрев: Не ние прогонихме немския инвеститор RWE . 17| 6227 |30.09.2012 Първоаприлски увеличават всички пенсии . 1| 6609 |30.09.2012 Свърши гратисът, от утре всички плащат за синя и зелена зона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads