Реклама / Ads
4| 5349 |15.04.2020 НОВИНИ

Доклад: Исландия с масов скрийнинг месец преди първи случай на COVID-19

.
Исландия се превърна в пример за това как трябва да се отговори на епидемията от COVID-19. Страната е една от държавите с най-малко регистрирани случаи, а причината са навременните и адекватни мерки, които правителството предприе, за да се справи с епидемията - масов скрийнинг на хора много преди болестта да набере скорост, показва доклад, публикуван в вторитетното американско медицинско издание “The New England Journal of Medicine”.
 

По данни на световната здравна организация към днешна дата потвърдените случаи на заразени в страната са 1 711. Починалите са само 8.

 

Заради високият риск от вируса, здравните власти взели решение да проведат масово тестване на хора на два етапа - първи етап от 31 януари до 15 март и втори етап от 16 март до 31 март.

 

Първият случай на диагностициран с  COVID-19 в Исландия е регистриран на 28 февруари. Това означава, че лекарите и здравните власти в страната са предприели действия много преди първият появата на първия пациент с болестта.

 

След това правителството започнало да “набелязва” хората с висок риск в страната и да ги подлага на тестове. В извадката влезли хора, които са пътували в чужбина наскоро, или са имали контакт с вече заразен. Масов скрийнинг имало и на хора, избрани на произволен принцип.

 

Общо 6% от населението било подложено на тестване.

 

Исландия е с население 364 000 души. Страната разполага с едно летище, през което ежедневно преминават около 7 милиона души. То се явява една от критичните точки заради силния човекопоток.

 

След първият диагностициран в страната на 28 февруари, на 19 март вече всички пътувания извън Исландия са били обявени за “високо рискови”. До края на март общият брой на заболелите в страната е 1308 души.

 

Масовото тестване на хора от рисковите групи в Исландия позволило на властите да имат представа за скоростта на епидемията и съответните марки, които трябва да бъдат наложени, за да се ограничи разпространението на вируса.

 

Всички с положителни проби са били поставени под изолация. Контактните им лица - също. Под карантина били и хората от рисковите групи.

 

Лекарите се свързали по телефона с хората, дали положителна проба, за да разберат повече за инфекцията им и нейният път. Проследени били контактните лица за последните 24 часа преди появата на първите симптоми. Същото последвало и останалите. При поява на симптоми - те се подлагали на тест.

 

На 16 март била въведена забрана за събирания на над 100 души. На 24 мярката била затегната и събиранията на над 20 човека били преустановени. Освен всичко, била въведена и задължителната социална дистанция от 2 метра. За да се защитят възрастните хора, които влизат в рисковата група, било забранено да се посещават и домове за грижа и болници, а на останалите било препоръчано да се самоизолират в домовете си.

 

Университети и колежи остават затворени и до днес. Дейността е била преустановена на 16 март. Продължават да работят обаче детски градини. Международните пътувания също не са били забранени.

 

Превод от английски - Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4015 |15.04.2020 Стартират масови тестове за коронавирус във ”Филиповци” и ”Факултета” . 5| 3784 |12.04.2020 Започна масовото тестване на хората в Банско . 6| 3978 |11.04.2020 Утре започва масовото тестване на живеещите в Банско . 16| 4994 |10.04.2020 Масов гроб копаят в Ню Йорк заради големия брой починали от COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads