Реклама / Ads
3| 3881 |25.11.2019 НОВИНИ

Домашното насилие тегне над всяка четвърта жена в България

.
Източник: БГНЕС
През 2018 г. повече от 1 500 български жени и деца са били жертви на насилие. През 2017 г. броят им е 1 300.
 

През последните четири години броят на убитите представителки на нежния пол е почти сто. Броят може и да е повече, тъй като има и такива, които не са идентифицирани като жертви на домашно насилие, отбелязват в доклад от фондация „Анимус”, предаде БГНЕС.

 

НАСИЛИЕ ОТ РЕВНОСТ

Домашното насилие е един от най-големите проблеми у нас. Ревността е най-честият мотив за тормоз.

Всеки трети човек у нас е ставал свидетел или познава някой, който страда или е бил малтретиран в дома си. Мъже също стават жертва на домашно насилие и психически тормоз.

 

РЪСТ НА УБИЙСТВАТА

През последните три години с 50% са се увеличили убийствата на жени, извършени от съпрузи, партньори и близки роднини, сочи доклад на МВР от началото на тази година.

 

През 2016 година те са 22, за 2017 г. – 27, през 2018 г. – 33 жени. От началото на 2019 г. живота си изгубиха 7 жени, а други бяха жестоко пребити.

 

Справка от 7 окръжни съдилища показва, че над 90 % от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, като при две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.

 

БИЧ ЗА ЖЕНИТЕ В ЕВРОПА

Агресията срещу нежния пол е шокираща и в Европа. Само от началото на годината във Франция са убити над 100 жени. В други европейски страни хрониката отчита, че най-често престъплението или сексуалният тормоз е на работното място.

 

СПЕШЕН ЗОВ ЗА ПРОМЯНА

Промяната на ужасната ежедневна реалност за хиляди жени в България и по света изисква твърди и решителни мерки, апелират организациите за правата на човека.

 

Според правозащитниците, за да бъде постигната промяна, е необходимо да се изгради основа за солидарност, морал, уважение и пълна равнопоставеност на половете не само в обществената сфера, но и в дома.

 

Спешните мерки срещу насилието над жени са крайно наложителни. В тази връзка за поредна година организации и институции инициират различни кампании. Днес омбудсманът Диана Ковачева свиква тематична дискусия, а фасадата на институцията светва в оранжево в подкрепа на кампанията „Зонта казва НЕ”, която се организира ежегодно.

 

На 25 ноември феминистки организации и колективи организират протест на площад „Независимост“ под наслов „Докато има насилие, борбата продължава“.

 

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените с Резолюция на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г., но активистки от различни организации го отбелязват още от 1981 г.

 

Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, загинали по заповед на диктатора Рафаел Трухильо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5040 |04.11.2019 Брутално насилие над дете в ясла в София, родителите със запис на шамарите . 2| 3794 |21.10.2019 ООН: Има толерантност и нечувствителност към насилието срещу жени в България . 1| 4610 |14.10.2019 Спецексперти на ООН са в България, разследват насилие над жени . 7| 5029 |10.10.2019 Ердоган: Еееей, Европейския съюз, стегнете се, че ще ви хвърля три и половина милиона бежанци!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads