Реклама / Ads
2| 2506 |25.04.2024 НОВИНИ

Домовете и разказите на репресираните, "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

.
Източник: Български павилион на Венецианското биенале
Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания, съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на световните павилиони влиза и българската инсталация "Съседите" в класацията на световните павилиони на френското издание за изкуство "Галери".
 

Проектът "Съседите" разказва историята на българите, които са били жертви на политическо насилие. В същността си инсталацията представлява реконструирани домовете на репресирани хора. Идеята на авторите е посетителите не просто да видят проекта, а да го преживеят.

 

Комисарят Надежда Джакова издигна на много високо  ниво българското представяне. Над 40 световни медии като "Обзървър", "Гардиън", "Галери" минаха в предпремиерните дни през нашия павилион и писаха за българския павилион", разказа Паунска.

 

Родният проект "Съседите" е създаден от трима млади артисти - Лидия Топузова професор по история в Канада, Красимира Бучева, преподавател по визуални изкуства в Лондон и Джулия Шекерян, докторант по история на науката в Принстънския университет. Събрал ги е кураторът Васил Владимиров и това е проект, върху който работят вече 10 години, насочен към паметта, към премълчаните неща от живота в периода 1945 -  1989 година. Защото има още много неизказани неща, за да се намери помирение между нас, разказа Десислава Паунска.

 

И допълни: "Българският павилион е подчинен на емоцията - три стаи, хол кухня и спалня, на хората живели и преживели лагерите в Ловеч и  Белене. Известна журналистка изгледа цялото произведение от част и половина и не е сдържала вълнението си и пише, че " толкова докосваща творба няма на биеналето. В "Съседите" има звуци на шумящи треви, гласове на хора, включващите се последователно уреди като шевна машина, а иглата преминава през черна лента с печати, слагани на жените при влизане в лагерите. Спалнята е наречена стая на мълчанието."

 

В три стаи с интервюта, аудио и визуализация - така е представен животът по време на режима. За инсталацията авторите се базират на изследване на събитията вече 21 години.

 

Инсталацията е позиционирана в зала "Тициано", близо до Моста на Академията във Венеция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2765 |25.04.2024 Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев . 1| 2350 |25.04.2024 Отложиха делото срещу шофьора, прегазил 14-годишния Филип . 0| 10299 |25.04.2024 Важна информация ако ще пътувате за Великден, АПИ обяви кога спират движението по "Хемус" . 4| 27027 |25.04.2024 ДАНС разби международна престъпна група, закопчани са 15 българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads