Реклама / Ads

12| 10907 |23.12.2018

Домусчиев вдига гигантски комплекс край ”Цариградско”, въпреки недоволството на хората

.
Нов жилищен комплекс, офиси и хипермаркет ще се появят в столичния кв. ”Изток”, близо до кръговото кръстовище на булевардите ”Г. М. Димитров” и ”Цариградско шосе”. Общинският съвет одобри подробен устройствен план за имота, пише ”Медиапул”. Това стана на последното заседание за годината и въпреки недоволството на почти всички съседи на бъдещите хипермаркет, жилищен комплекс с хотел и офиси.

Теренът се намира между бул. "Г. М. Димитров" и малката улица "Д-р Любен Русев", води се в местност "Дианабад - Изток". От месеци е разчистен от старите сгради и подготвен за застрояване. Промяната на устройствения план, която да позволи новото застрояване, е поискана от дружеството "Есте пропъртис", чиито крайни собственици са братята Кирил и Георги Домусчиеви, и дружеството със специална инвестиционна цел "Недвижими имоти София". Фирмата на Домусчиеви, която ще прави новите жилища, офиси и хотел, притежава комплекс от затворен тип в същия район.

 

Заради това, че обитава апартамент в него, без да плаща, министърът на финансите Владислав Горанов в момента е проверяван за конфликт на интереси, престъпление по служба и търговия с влияние. 

Районът на бъдещия нов комплекс на "Есте пропъртис" се застроява усилено в последните години. Наблизо вече се издига жилищна сграда на компанията "Артекс". В последните дни главният архитект на София Здравко Здравков е издал и разрешение за строеж на ново здание с офиси, хотел и жилища на съседен имот на ул. "Тинтява".

Промяната на устройствения план на терена на "Есте пропъртис" и "Недвижими имоти София" влиза за втори път в общинския съвет. Плановете са да се изгради хотел на 8 етажа със 140 двойни стаи, жилищна сграда със 68 апартамента и офисна част, както и голям магазин. Най-високата сграда ще е от 61 метра или 20 етажа. Тя има няколко по-ниски тела.

 

Предвидена е и офис част от 2403 кв. метра. В единия край на терена трябва да е магазинът. За него е предвиден подземен паркинг с 265 места, а за жилищата, офисите и хотела - такъв на четири нива за 196 коли. Първия път докладът беше оттеглен, за да се изработи транспортно проучване, което да покаже как ще повлияе новото мащабно застрояване на трафика в района. Такова проучване е направено за сметка на инвеститорите. То показва, че улиците в района не са натоварени до проектния си капацитет и има място за още коли, въпреки че в пиковите часове в там се образуват сериозни задръствания. Заключението е: "Транспортните потоци, предизвикани от функционирането на двата паркинг-гаража в сградните комплекси, в сутрешния и следобедния пиков интервал, не се отразяват чувствително на натоварването и пропускателната способност на околната улична мрежа и могат да бъдат поети без особена трудност от нея".

 

При обсъждането на проучването се оказа, че няма орган, който да може да каже дали то е направено както трябва. Анализът бил изпратен на пътната полиция, от където обаче казват, че няма методика, по която да се оценят качествата му. Затова е върнат на общинския съвет. Главният архитект Здравко Здравков обясни, че проучването е дадено за оценка и на администрацията на общината, но от там също не казали нито "да", нито "не". Проблемът е, че все още не съществува наредба на регионалното министерство за транспортните проучвания. За това съветниците решиха, по предложение на арх. Здравков, да изпратят анализа на трафика за рецензия от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Оказва се, че тя е положителна, макар и да няма особена юридическа стойност.

 

"И в момента "Г. М. Димитров" е изключително натоварен. Изграждането на толкова големи сгради ще направи преминаването по него невъзможно", коментира общинарят Войслав Тодоров от коалиция "Сердика" преди приемането на доклада. Срещу разрешаването на новото застрояване се обявяват близката болница "Св. Наум", собственикът на офис сградата, в която са офисите на компанията VMware - "Бернард изток тауър", хората от близката кооперация "Балкан", както и дружество, свързано със собственика на болницата "Софиямед" Михаил Тиков. Негативните им становища обаче не са взети предвид. А те също са свързани с трафика, който ще генерират новите сгради, пише още "Медиапул".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ОПЕК вдига цените на петрола 1| 3029 |06.12.2018 . Домусчиеви продали 3 пъти по-евтино на Кръстницата горановия апартамент 7| 4980 |05.12.2018 . От утре нови глоби за вдигане на шум в София 1| 3540 |30.11.2018 . Домусчиев и КРИБ се обявиха срещу протестите 8| 3725 |21.11.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ