Реклама / Ads
20| 7675 |04.10.2012 НОВИНИ

Донев и Павлов продават "Труд" и "24 часа" и дим да ги няма

.
В Полиграфическия ще има рокада на върха...
Предстои смяна на собствениците в Медийна група България. Сега тя се притежава от Огнян Донев и Любомир Павлов. В края на октомври акциите на групировката ще бъдат освободени и ще могат да се купят от кандидати да притежават вестниците „24 часа”, „Труд”, „168 часа” и още десетина издания, плюс печатница „София”, сградата на Полиграфическия комбинат на бул. „Цариградско шосе”, разпространителската
 
Това научи Frognews.bg от източници в магистратските среди. Очаква се до средата на ноември новите собственици да са известни. В момента сметките сметките на групировката са запорирани, защото тече разследване на следствието и прокуратурата. Слуховете са, че ще се предприемат действия, за да може да се извърши сделка. Любомир Павлов и Огнян Донев били се заклели пред приятели и отговорни фактори в държавата, че повече няма да помиришат медиен бизнес. Искали само да се отърват от вестниците и да изчезнат от общественото внимание за дълго време.

Според някои източници Павлов и Донев ще загубят от продажбата около 20 млн лева. Те купиха от ВАЦ групата издания през декември 2010 г. за около 63 млн лева. Сриването на цената идва преди всичко от обвиненията на прокуратурата срещу двамата бизнесмени в тежки престъпления – укриване на данъци, пране на пари, документална измама и пр. Двамата не са в позиция да се пазарят, коментират хора на капитала.

През май Огнян Донев отговори на слуховете за продажба с краткото: „Не е вярно”. По-многословен тогава бе Любомир Павлов: “Предлагани са ни много високи оферти, но сме ги отхвърлили категорично. Тепърва ще развиваме вестниците си, а пресгрупата ни тепърва още ще набира скорост”.  

 

Сега положението е коренно различно и драматично. Разследването по повдигнатите обвинения продължават, излизат все нови и нови данни за злоупотреби и финансови нарушения. Още през лятото се заговори за сделка между Павлов и Донев с прокуратурата – да продават медийната групирповка и да бъдат оставени на мира. Този вариант обаче е невъвзожен. Проверките срещу тях се следят с особено внимание от Европейската комисия. През юли и август ТВ-7 направи шокиращи разкрития за купени от Павлов имоти за десетки милиони на Лазурния бряг във Франция. Тамошните власти също започнали да сверяват часовниците си за платени данъци, произход на парите и т.н.

Най-важното обаче е, че този път българската прокуратура е рашила да си свърши съвестно работата докрай. След като повдигна толкова сериозни обвинения тя няма как да даде заден ход.

Досега няколко пъти се появяваха слухове за продажбата на Медийна група България. Сделката обаче бе невъвзможна заради разследването и блокираните сметки. След 18 октомври обаче това ще може да се случи, твърдят нашите източници.

В момента групировката се управлява от Венелина Гочева, бивш главен редактор на „24 часа”.

Донев и Павлов са се покрили и дори не стъпват в Полиграфическия комбинат.

 

През 2010 г. Frognews.bg пръв написа, че ВАЦ ще продава бизнеса си в България. Тогава сайтът бе обвинен от шефове в Полиграфическия, че разпространява неверни слухове. Месец по-късно Бодо Хомбах, тогава управител на ВАЦ в Есен, Германия, потвърди нашата информация. 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 8006 |06.09.2012 Павлова срещу Марешки, Дянков срещу Орешарски . 21| 6473 |23.08.2012 Л. Павлова: Пускаме още 17 км. от магистрала "Тракия" . 26| 6281 |22.08.2012 Лиляна Павлова символично копна Западната дъга на Околовръстното . 121| 5745 |11.08.2012 Л. Павлова хвали концесионерите по Северното Черноморие, не и по Южното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads