Реклама / Ads
12| 5017 |15.07.2013 НОВИНИ

Дора Янкова: Има идея за банков омбудсман

.
Дора Янкова Източник: Булфото
Всички предложения за регулиране на отношенията на гражданите с банките, трябва да се сложат на законодателната маса. Трябва да застанем на страната на гражданите и същевременно да отчетем, че е нужна стабилна финансова среда в България.
 

Трябва да решим конкретно какви промени да се направят, така че хората да нямат основание да се гневят, когато подписват договор с банка и едностранно им се вдига лихвата по кредитите.

Това обясни депутатът от ПГ на КБ Дора Янкова, която е и член на бюджетната комисия в НС в ефира на БНР. Тя добави, че в такава ситуация гражданите питат, кой е на тяхна страна. Според нея в силното икономическо време на хората  са се предлагали много щедро кредити и  дори не се е анализирала тяхната финансова стабилност. "Какво правим сега с хората, които си отглеждат децата, с хората, изпаднали в криза, с безработните, които имат отношение с банкова институция", запита тя.
 
"В банките има добре охранявани пари с много високи лихви, а ние ходим бедни и икономиката не върви", заяви Янкова. Помолена да коментира нужните мерки, които трябва да бъдат предприети за подобряване на настоящото положение, Янкова отговори, че в Комисията по бюджет и финанси трябва да се направи сериозна дискусия. Според нея в обсъждането е нужно да вземат участие представители на: Асоциацията на банките, потребители на банкови кредити,  бизнес средата, с Банковия надзор, БНБ и народни представители.

"На първо място трябва да се провери, как е защитен кредитополучателят като физическо лице и проблемите с ипотечни кредити на хора с единствено жилище, когато някой е безработен и има малко дете". На второ място тя посочи въпроса за бизнес средата и кредитите. Като друг важен момент социалистката изтъкна и факта, че по ГПК банката е първа, когато трябва да получи средства при фалита на предприятие, и всички надолу нямат защита.

Тя поясни, че народните представители частично са решили този въпрос с промените в Закона за гарантиране на вземанията на работници и служителите при несъстоятелност на работодателите, който тази седмица се гледа в парламента.

Помолена да коментира възможност за реакция от страна на Асоциацията на банките, че ако бъдат принудени да разсрочват и опрощават кредити, това може да повлияе на коректните ползватели на кредит и тези, които тепърва искат да ползват такива, тя отговори: "Трябва да намерим начин да се осъществи нужната регулация. Не можем да робуваме само на финансовата стабилност" и даде пример с коректността на Асоциацията на испанките банки, която разсрочва плащанията на кредити на хора с малки деца.

На въпрос дали ще бъде създаден закон, който да обхваща не само отношенията на  банките с частните лица, но и с  общините и бизнеса, тя отговори, че трябва да се видят съществуващите до момента законови рамки и в отделните закони ако трябва да се направят промени.

Според социалистката времето е чувствително и от площадите звучат искания за нова регулация и допълни  "Не можем да стоим и да казваме: "Нищо не се случва в България". Ние за това сме поели ангажимента да сме представители на народа, да можем да правим регулация в обществените отношения". Янкова беше категорична, че регламентите ще бъдат в пряка връзка и с идеята за закон за фалита на физическите лица.

Тя съобщи, че има идеи Комисията за защита на потребителите да е посредник в извънсъдебни спорове между банки и длъжници и да има банков омбудсман, но трябва да се проведе диалог и да се уточнят подробностите. "Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и другите и членове имат волята да се направят нужните промени", категорична беше Янкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6190 |28.06.2013 Д. Бобева: Правителствата трябва да живеят с идеята за 2-3 месеца . 27| 6724 |18.05.2013 Дора Янкова: Дебатът за "Белене" остава отворен . 13| 5341 |07.05.2013 Дора Янкова: Ще работим с всички кметове и няма да ги делим . 29| 4981 |06.05.2013 Дора Янкова: ГЕРБ превърна 200 000 българи в гурбетчии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads