Реклама / Ads
12| 6172 |11.09.2020 НОВИНИ

Доц. Даниел Смилов: Протестите промениха доверието в партиите и общественото мнение

.
Доц. Днаиел Смилов: Източник: БГНЕС
Има много сериозни промени в политическото разположение на силите, така да го кажем и това засега е основният ефект от протестите. Аз бих описал тези промени в два плана. Първо, дори чисто числово, ако погледнем подкрепата, с която се ползват различните партии, които биха се явили на парламентарни избори, промените са видими.
 


ГЕРБ и БСП са загубили, т.е. своята подкрепа заедно те имат под 50% от общественото доверие, а други партии са повишили своя рейтинг. Сред тях са „Демократична България“, Слави Трифонов е с доста силно представяне. Последното изследване му дава около 15%, „Демократична България“ и ДПС са изравнени с около 10%. Това са сериозни размествания, които показват, че при едни предсрочни избори парламентът, който ще се получи, ще бъде много различен. Сигурно ще има и други нови участници, които засега са на ръба, някои от старите не биха влезли в НС и т.н. Това е едното, което ми се струва, че вече видимо се потвърждава от няколко проучвания от различни агенции.


Другото, което е не по-малко важно обаче, е съществена промяна на общественото мнение както у нас в страната, така вече и в ЕС и в международния отзвук за това, което се случва в България. Промяната в обществените настроения у нас се изразява от трайната и широка подкрепа: около 60-62% от хората подкрепят протестите, което показва, че правителството, дори и да остане, е изправено пред защита на непопулярна кауза и така опитите му да се задържи допълнително рискуват да срутят подкрепата за ГЕРБ и другите партии от управляващото мнозинство. По-интересно от последните дни обаче е, че вече като че ли има и известно обръщане в настроенията в ЕС. Все повече се говори за това, което се случва в България. И то се говори по начина, по който и протестиращите изразяват своите възгледи и по начина, по който те виждат проблемите в страната. Заговори се за корупция, отново се поставя въпрос с правовата държава, мониторинга, за който уж беше свален, специалният мониторинг за България и Румъния май ще остане и ще продължи да съществува. Така че това са сигнали, които показват промяна и на нагласите спрямо България сред нашите най-близки партньори от ЕС, коментира политологът.

 

Борисов наистина умее да изненадва с различни ходове. Този ход с Великото народно събрание все пак беше сериозна изненада за мнозина. Така че очаквам подобно поведение. Сега, от части то е опортюнистично. Ние виждаме, че всеки ден той се опитва да се договори с една или друга група. Със синдикатите, те успяха от него да измъкнат, ако мога да употребя този израз, 50 милиона за ТЕЦ „Марица Изток“ централите, предполагам че и асоциациите на бизнеса ще опитат някакви такива маневри, парите за които вие казахте, все още не разполагаме с тях. Но дори и България да е в състояние да вземе заеми преди да получи европейските заеми, не вярвам, че ще се стигне чак дотам, но такъв тип опции има и Борисов изглежда е решил да използва всички ресурси, с които държавата разполага, за да остане възможно най-дълго на власт, смята Смилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 9202 |11.09.2020 Очаквана атака! Румънска медия твърди, че руските служби стоят зад протестите у нас. Дирижирал ги президента и Божков . 35| 9103 |10.09.2020 К. Костадинов: Протестите показаха колко долнопробен е българският политически елит . 15| 6318 |10.09.2020 Иво Христов: Европа проглежда за Борисов благодарение на протестите в София . 20| 5076 |10.09.2020 Даниел Смилов за DW: Ако Борисов иска да е като Меркел, а не като Лукашенко, все още има полезен ход

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads