Реклама / Ads
0| 4522 |17.10.2014 НОВИНИ

Доц. Коларова: От 4-то у-ще реагират защитно вместо в интерес на детето

.
Mинистърът на образованието доц. Румяна Коларова
Всички помощни училища в София подлежат на инспекция след разпореждане от министъра на образованието доц. Румяна Коларова във връзка със случая с Анна-Мария.
 
"Констатациите показаха, че останалите три помощни училища са дори по-неподготвени от 4-то помощно за подобни случаи. Това означава, че имаме системен пропуск. Това също така означава, че все пак ситуацията в 4-то помощно не е лична вина на директорката", заяви в Русе доц. Коларова, където участва в публична дискусия, посветена на изминалите 25 години преход.

Доц. Коларова съобщи още, че МОН е изискало веднага всяко едно училище да разпише координационен механизъм за действие при подобни случаи. Зам.-министър Кастрева се е срещнала с регионалните инспекторати и е предала решението това да бъде направено в останалите 44 помощни училища извън София. Започнала е организация на обучение на директори не само на помощните, но и на специалните училища, съвместно с ДАЗД, където те ще получат допълнително указания как да реагират. "Защото основният проблем там е неразпознат риск. Те са реагирали защитно, те не са реагирали в интерес на детето. И по този начин всъщност са усложнили ситуацията", коментира министърът.

Тя обясни, че няма информация защо в помощното училище липсва видеонаблюдение. "Когато ставаше дума за сигурност, директорката каза, че основният проблем, който те са имали със сигурността, е било външното пространство. Даже там са имали инциденти, непрекъснато са им трошили стъклата. Затова са инвестирали в изграждането на тази ограда, която наистина е непристъпна. Сега явно трябва да инвестират в друга посока - за съжаление, след като се случи такъв инцидент, за който ние нямаме и реално данни, за да го оценим, какво реално се е случило. Защото аз се запознах с обясненията на учителите, те са доста противоречиви. В смисъл има детайли, в които не искам да навлизам", каза още доц. Коларова.

Министърът заяви, че не би искала да коментира какво реално се е случило, докато компетентните органи не са се произнесли. МОН ще наложи дисциплинарно наказание за пропуските в 4-то помощно училище, но след това ще има вторично решение в зависимост от становището на следствието и прокуратурата. "Няма да прибързваме, няма да предрешаваме ситуацията", бе категорична министър Коларова.

Повече за сексуалното насилие над деца, четете тук.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4948 |19.09.2014 Коларова: Няма добра връзка между МОН и агенцията за бежанците . 9| 5456 |16.09.2014 Коларова: Грамотността на голямо поколение е загубена . 0| 4856 |12.09.2014 Румяна Коларова: Ще настане хаос, ако забранят телефоните в училище . 1| 4709 |30.08.2014 Коларова: Учебната година започва нормално и в наводнените райони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads