Реклама / Ads
0| 3844 |27.08.2017 НОВИНИ

Две жертви взе ураганът „Харви“

.
Две жертви до този момент е взел ураганът „Харви“. Един човек е загинал при пожар в дома си в Рокпорт, щата Тексас, съобщи кметът на крайбрежния град Чарлз Уакс, предаде БТА, цитирайки ДПА и Ройтерс.
 

 Жертвата била открита, след като бурята се преместила към вътрешността на сушата, каза на пресконференция кметът, без да даде допълнителна информация за загиналия. Щетите в Рокпорт са значителни, екипите продължават издирвателните и спасителни операции, каза Уакс като отбеляза, че около 40 процента от 24 500-те жители на Рокпорт не са се вслушали в разпореждането за незабавна евакуация, дадено преди бурята. Харви остави стотици хиляди хора без електричество и причини големи наводнения в няколко крайбрежни района в Тексас.

 

Изключително тежките наводнения започнаха, след като най-мощният ураган в САЩ от 2005 г. насам достигна щата в петък вечерта, когато беше от четвърта категория по петстепенната скала. Впоследствие той отслабна до тропическа буря с ветрове със скорост до 110 км/ч. Извънредно бавното напредване на стихията обаче (придвижва с едва 4 км/ч) - я прави много опасна, тъй като поройни дъждове ще валят над едни и същи райони няколко дни, отбелязва АФП. Националният център за ураганите предупреди, че на места до четвъртък се очакват валежи до 100 см, което може да доведе до "катастрофални наводненията с възможни жертви". Заради Харви са били евакуирани 112 петролни платформи в Мексиканския залив, представляващи 24,5 процента от дневното производство на суров петрол и 26 процента от газа. Затворени са и множество инсталации на брега. На тексаския бряг се намират близо една трета от петролните рафинерии в САЩ, а Мексиканския залив осигурява 20 процента от американското производство, припомня АФП. Губернаторът на Тексас Грег Абът обяви, че извънредното положение е било разширено с още 20 окръга и вече обхваща общо 50. Той каза, че на територията на щата без ток са 338 000 души и че възстановяването на електрозахранването може да отнеме дни.

 

В издирвателните и спасителни операции, включително с хеликоптери, участват 1800 военнослужещи. Американският президент Доналд Тръмп нареди на помощниците си и членовете на правителството да взаимодействат активно с властите в щатите Тексас и Луизиана, пострадали от преминаването на урагана Харви, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Белия дом. Тръмп, заедно с вицепрезидента Майк Пенс, свика съвещание с министри и други членове на висшата администрация.

 

"Президентът подчерта, че очаква от всички министерства и служби пълно взаимодействие за спасяването на човешки живот, което е приоритет номер едно", казаха от Белия дом. Тръмп е изразил също благодарността си към доброволчески и религиозни организации, които оказват помощ на пострадалите. Полицията в американския град Хюстън съобщи, че жена е загинала при наводнение. Това е втората жертва на урагана Харви в щата Тексас, предаде Ройтерс. Около 30 души с наранявания са получили медицинска помощ, а още 30 до 40 са в неизвестност, посочва ДПА, като се позовава на местни медии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3649 |26.08.2017 Ураганът "Харви" стигна до бреговете на Тексас . 0| 3553 |24.08.2017 Две жертви взе тайфунът ”Хато” в Китай . 0| 4061 |22.08.2017 Италия пак се разтресе: 2 са жертвите и 20 са ранените . 0| 3837 |21.08.2017 Жертвите на атаката в Барселона са вече 15

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads