Реклама / Ads
5| 6716 |30.04.2011 НОВИНИ

Един ден в месеца почиваме по семейни причини

.
Да почиваме по един ден в месеца по семейни причини, предлагат КНСБ и Икономическият и социален съвет (ИСС). Т.нар. day-off трябва да бъде регламентиран с поправка в Кодекса на труда, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров. Той ще е в рамките на годишния платен отпуск, но няма да се включва в задължителния график.
 

Тази идея обяви преди време президентът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, позовавайки се на канадската и на американската практика. Той изтъкна, че със задължителния график за отпуски, който се прави от предходната година, човек не може да планира кога ще се разболее детето му или ще възникне друга сериозна семейна причина, налагаща отсъствието му. При обсъждането на новия ред за отпуски обаче социалното министерство не обърна внимание на тези аргументи. Сега експертите на Тотю Младенов твърдят, че има място за дебат по темата, след като това няма да наруши годишния график.

Въпреки че все още няма законов регламент, практиката за свободен ден по семейни причини е масово ползвана и сега, сочи най-новото изследване на трудовия пазар на КНСБ и ИСС. 15% от работещите са си взели такъв вид почивка по договорка с шефа, а близо 48% са имали принципно такава възможност, но не се е наложило да я ползват.

Големите фирми са по-добри работодатели от малките и средните предприятия, сочи още проучването. Те плащали повече, а работното време било по-кратко. В тях сигурността била по-голяма заради колективния трудов договор, в който били включени повечето наети.

През 2010 г. нетното месечно възнаграждение в големите предприятия изпреварило със 129 лв. заплатите в малките. Освен това в малките фирми реално седмичното работно време е с 1,5-2,5 часа по-дълго от регламентираното. Най-сериозни отклонения - с 3-3,5 часа, имало в хотелиерството, ресторантьорството, търговията и строителството, където колективни договори се сключвали рядко.

Като цяло българинът предпочита сигурността - пълно работно време и постоянен договор. Гъвкава заетост той приемал в краен вариант. Причината за това е, че у нас почасовата заетост и непълното работно време са задължително свързани с по-малко пари и по-лоши условия на труд. Почасовата работа все още не носела стаж за пенсия.

Доброволно на непълен ден се хващат главно висшистите, и то предимно в образованието и здравеопазването, каза Лалко Дулевски, шеф на Икономическия и социален съвет.

Нискоквалифицираните работници у нас се трудят на непълно работно време принудително. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4991 |21.03.2011 Грипът взе 131 жертви за три месеца . 3| 4777 |27.01.2011 Още 30 месеца за Очите иска обвинението . 2| 4699 |20.01.2011 Оставят Очите още 29 месеца зад решетките . 2| 5840 |29.12.2010 6 месеца гратис за новите лични документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads