Реклама / Ads
0| 5989 |25.12.2023 НОВИНИ

"Една от най-сложните спасителни мисии, провеждани някога". Български разкази от дълбините на земята

.
Пещерният спасител Димитър Христов
"Това е една от най-сложните, да не кажа най-сложната, спасителна операция на такава дълбочина. Докато подготвяхме пещерата Марк буквално припадна в ръцете ни. Всички бяхме изключително мотивирани и надъхани, да успеем да го извадим жив и здрав".
 

Това разказа пещерният спасител Димитър Христов, който участва в сложната операция в пещерата Морджа в Турция. 

 

На 4 септември тази година американският спелеолог Марк Дики получи кръвоизлив в стомаха, докато беше на минус 1040 метра дълбочина в пещерата Морджа. По време на акцията по спасяването му българският екип беше един от трите медицински екипа, които съпровождаха носилката по пътя към повърхността.
 

"Нешънъл Джиографик"  нарече спасяването с българско участие "една от най-сложните спасителни мисии, провеждани някога".






"Ние и хърватите отговаряхме за най-дълбоката част от минус 1000 до минус 700 метра. Много време отне там. Дълбочината сама по себе си не е проблем. Проблемът беше мащабът, това е много голяма пещера, екипи от различни държави. Имахме проблем с организацията“, разказа Димитър Христов в ефира на bTV.

 

Българските пещерняци тренират в различни по вид пещери, за да бъдат готови за всякакви ситуации.

 
"В повечето държави пещерните спасители сме доброволци и всички го правим с идеята да помогнем. Вярвам, че ако нещо такова се случи, нашите съседи и останалите пещерни спасители от Европа биха се включили в акцията. Имаме си вътрешни канали, където си комуникираме. Всеки един момент очакваш, че нещо може да стане“, допълва пещерният спасител. 





"Чувството да си над земята отново е невероятно. В един момент си казах, че няма да оживея“, каза спасеният изследовател Марк Дики, след като бе спасен. Той прекара 10 дни под земята. 


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4512 |25.12.2023 Пожар горя на борда на гордостта на руснаците - атомния "Севморпут" . 23| 11951 |25.12.2023 Акад. Денков: Все повече българи се връщат в родината, раждаемостта се повишава, гледаме по-уверено напред! /видео/ . 9| 7651 |25.12.2023 Иво Беров: България се променя! Общественият натиск не беше напразен . 9| 5404 |25.12.2023 Радев е лаконичен на Коледа: Пожелавам крепко здраве, духовни сили и сърдечна радост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads