Реклама / Ads
15| 5630 |04.12.2008 НОВИНИ

Екатерина Бончева: ДС е имала хора навсякъде

.
Във всяка стректура на обществото е имало хора на Държавна сигурност, твърди Екатерина Бончева, член на комисията по досиетата. Досега са проверени над 70 хиляди души, като за 1700 са открити документи за принадлежност към ДС.
 

 

Комисията по досиетата е разгледала досега принадлежността на 70 000 души и от тях 1700 се оказаха, че са били сътрудници на службите на Държавна сигурност, каза по БТВ Екатерина Бончева, член на комисията. Шесто управление е трябвало да наблюдава интелектуалците, малцинствените групи и по този начин са следили цялото общество. Сега, когато излизат нещата особено на колеги журналисти едва ли нещата изглеждат безобидни. Но не е така, защото във всяка структура е имало хора, които следили колегите си. Освен това веднага след 10 ноември 1989 г. тръгна тезата, че Шесто са лоши, а другите са служили на страната. Аз не бих ги отделила много след като вече познавам и досиетата, подчерта Бончева.

Убягва ни сега темата за следените хора. В хор Йоан Кукузел е имало хора вътре, които са били наблюдавани. Такова дело има и за Аполония. Този фестивал също е бил следен от Държавна сигурност, тя го е контролирала, даде пример тя. Тези дела са били 18 и са унищожени 90-та година. Нека дойде ген. Атанас Семерджиев и да каже защо тези дела са били унищожени, призова членът на комисията. От журналистите само Иво Инджев и Петко Бочаров казаха, че не се гордеят с принадлежността си към службите, припомни Бончева. Но нека говорим за хората, които са били обект и е бил застрашен техният живот и не само техния, но и на семействата им. Има невероятни формулировки в донесенията именно на журналисти, сътрудници на ДС. По време на Възродителния процес има невероятни определения като „смяна на имената на насилствено турчеещите се българи“, даде пример Екатерина Бончева. Все пак странна е и разликата между хората, на които са унищожени досиетата и хората, на които не са.

Социологът Андрей Райчев обясни, че според него по време на управлението на СДС досиетата не са били отворени, защото някои от хората тогава са били включени в службите, но не само нашите или руските, а от ЦРУ и сега са целите в бяло.

От своя страна Бончева каза, че няма защо да гадаем дали някой е вербуван или превербуван. Ние виждаме в документите дали е така или не, уточни Бончева. Този закон задължава тези, които работят за днешните служби трябва да изберат дали да работят в службите или да продължат да бъдат журналисти или депутати. Бончева каза още, че оповестяването на сътрудниците на Държавна сигурност от ръководствата на БНТ възбуди обществения дебат и няма да отмине за два-три дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5044 |04.12.2008 Опасенията от рецесия свалиха цената на петрола до 4-годишно дъно . 27| 4600 |03.12.2008 ГЕРБ ще участва самостоятелно на следващите избори . 26| 4742 |03.12.2008 Меглена Кунева е еврокомисар на годината . 7| 8440 |03.12.2008 Генерал Стоян Тонев празнува 55 -та си годишнина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads