Реклама / Ads
6| 5018 |17.08.2014 НОВИНИ

Експерт: 68 язовира са рискови

.
Архив
Главният виновник е дъждът за трагедията в Мизия, но истината е, че язовирите по поречието на река Скът не се стопанисват добре. Това е установено от проверките. Нямаше скъсани язовирни стени, но имаше такива, през които е преливала водата през стената, тъй като са повредени преливниците”, обяви в „Събуди се” техническият директор на „Напоителни системи” Валентин Славов.
 

 

След оглед на експертите е определено, че 68 язовира са в предаварийно състояние. „За някои язовири мерките, които трябваше да се предприемат, са изпълнени, за други не са”, подчерта още Славов. 

 

По думите му големите беди идват от малките язовири, защото големите се стопанисват от „Язовири и каскади”, „Напоителни системи” и ВиК дружества и те са под непрекъснато наблюдение и контрол.

Общините нямат компетентност и инженери. Тези язовири, които са били общинска собственост, са били на ТКЗС-та. Не се използват за напояване, а за развъждане на риба. Наемателите им не ги поддържат, каза още Славов.

 „Има нужда от контролен орган, който да следи за състоянието на язовирите, да предписва необходимите мерки и да налага санкции”, заяви експертът. Подготвиха се промени в закона, язовирите да минат към ДНСК, но след падането на правителството нещата се замразиха.

 

Както язовирите, така и помпените станции са в окаяно състояние. Така например помпената станция „Карабоаз” на район Плевен не работи от месец май. Ако при един по-силен дъжд тя не функционира, около 20 000 декара земеделска земя ще останат под вода, разкри Петър Стоянов, който преди време протестира заради неизплащането на заплатите в сектора.

За последно е взел пари през май и то не всички, които е изработил. Само 60% от тях. Жена му му дава по 5 лева за гориво, за да отиде на работа, иначе ще трябва да пътува 10 км с колело. От „Напоителни системи” им обяснили, че не разполагат със средства за заплати.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5925 |12.08.2014 Енергиен експерт: Токът скача с 20% . 3| 4577 |11.08.2014 Експерт: Няма законова необходимост да има министър на изборите . 28| 6219 |11.08.2014 Експерти: Скъсани стени на два язовира удавили Мизия . 4| 5703 |30.07.2014 Финансов експерт: БНБ умишлено бездействаше за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads