Реклама / Ads
1| 5533 |19.05.2015 НОВИНИ

Експерт: Бомбата в Будапеща-недовършен опит за терористичен акт

.
Злощастният автобус
Не допускам, че за една конкуренция може да се искат толкова жертви. Престъплението не е случайно и е в сърцето на Европа. Това каза по bTV експертът Георги Илиев, коментирайки инцидента с българския автобус в Бърно, в който бе застрашен живота на 34 пътници.
 
Тази бомба, макар и самоделка, е сложена в багажното отделение на автобуса. Той се намира под седалките на возещите се в него пътници. При евентуално взривяване на взривното устройство веднага следва пожар, което увеличава броя на жертвите, изтъкна Илиев.

Целта на терористите е винаги да има максимален брой жертви. Това ни говори за желанието на неизвестния извършител досега да се постигне по-силен страх и смут в обществото, да има повече жертви и да се постигне по-широк отзвук на територията на Европа, категоричен е той.

Документите, които е представил атентаторът според Георги Илиев са били фалшиви. Той е на мнение и че автобусът не е случайно избран. „Всеки терористичен акт се подготвя минимум една година“, поясни Илиев.

Никоя държава, каквито и мерки да се вземат, не е защитена от извършване на терористичен акт, допълни той.

Това което виждаме е, че не може да се излезе с категорична хипотеза. Има няколко: първата е опит за терористичен акт. Втората - опит на конкурентна фирма за компрометиране линията. Има вариант и да е личен акт на отмъщение. Това пък бе мнението на експерта Славчо Велков. Според него такива задачи не се възлагат на пияни хора. По думите му шофьорът не е трябвало да тръгва, след като е разбрал, че липсва пътник. Трябвало веднага да се провери багажа и се види какво остава.


Чух внимателно няколко пъти шофьора. той твърди, че е било бомба с часовников механизъм. На мен ми е интересно, колко пъти този човек е виждал такава бомба? Човекът е загрижен и аз оценявам неговата загриженост. Трябва да се сложи ред в говореното по тази тема. Трябва да бъдем точни и обективни, а информацията от унгарските власти засега е малко и тя сочи леснозапалима течност, категоричен беше Велков.

"Тенденциите на световния тероризъм към вербуване на самоинициативници продължават. Случаят "Шарли ебдо" е точно такъв", коментира в друг сутрешен блок проф. Николай Радулов относно намерената бомба в български автобус."В конкретната ситуация е интересното, че рейсът е освободен без да се извършат определени действия", поясни той и добави, че е налице некомпетентността и на другите полиции. Проф. Радулов съобщи, че по никакъв начин той не подценява намереното в багажника на автобуса.

Припомняме, че бомбата е била намерена в автобус с българи, пътуващ от Прага за Варна. Взривното устройство е било открито в неделя вечер в Будапеща.  Открито е в багаж без пътник. На шофьорите направила впечатление странната миризма на бензин. Спрели за да огледат и в багажното отделение намерили куфар, който се оказал в повече. В него имало разлята туба бензин и бомба.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4571 |15.04.2015 Експерт: Гърмят най-новите гранати в Иганово . 6| 4823 |27.03.2015 Експерт: Пилотът Лубиц е с профил на терорист . 14| 4731 |24.03.2015 Експерт: Съмнителни факти има около Иганово . 10| 4689 |21.03.2015 Експерт: Обучението на охранителите се претупва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads