Реклама / Ads
22| 4663 |09.12.2020 НОВИНИ

Експерт: Данните не показват, че можем да смекчим мерките

.
Петър Велков
Данните не показват, че можем да започнем смекчаване на мерките. В последните седмици, не само дни, продължаваме да сме първи по смъртност, а броят положителни проби за коронавирус показва, че вирусът е силно разпространен в обществото.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи. 


Коментарът му идва дни, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че ще разпореди цялата държава да бъде отворена на 21 декември. По думите на Борисов излекуваните са достатъчно висок брой и всеки трябва да се връща на работа. Лекари обаче са на противното мнение - ФрогНюз припомня, че часове след заявката на Борисов здравния министър проф. Костадин Ангелов посочи, че е твърде рано да се говори за пълно отваряне, а позицията бе повторена днес и от главния държавен здравен инспектор и член на НОЩ доц. д-р Ангел Кунчев. 


Математикът Петър Велков определи евентуално смекчаване на мерките като “противно на здравата логика”.


Велков е на мнение, че ако се отворят ясли и детски градини и се премине към постепенно отваряне и на други обекти, „ще направим едно нищо, ще задържим системата на високи стойности - ако отворим до седмица, ще стане по-зле, отколкото преди да затворим


“Не сме закърпими все още системата за проследяване и карантиниране и тя продължава да изнемогва. Ако пандемията се управлява с ясни и точни мерки, няма да се влиза в тежки локдауни”, смята още Велков.


Той се изказа и по още една спорна тема - да бъдат ли приравнени антигенните тестове с PCR изследванията. Велков е радетел това да се случи, защото по думите му те са важен източник на информация за заболеваемостта. На тази позиция е и здравният министър, но тази сутрин доц. Кунчев посочи, че това крие подводни камъни - антигенните тестове са различни и всяка компания предлага различно качество, което ще доведе до разминавания. 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5180 |08.12.2020 Пиар-експерт: А ние, гражданите, идваме! И ще ги разследваме! Безмилостно и безкомпромисно! . 0| 3814 |08.12.2020 Експерт: Да се намали ДДС-то на храни и лекарства, за да се справим с кризата . 8| 4086 |04.12.2020 Експерт: Най-голямо ще е увеличението на цената на водата в София и Разград . 4| 5028 |27.11.2020 Експерт: Можеше да не се затваря изцяло, сезонът ще е загубен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads