Реклама / Ads
13| 5728 |17.01.2020 НОВИНИ

Експерт: Никой не знае колко риба има в язовир ”Студена”, ако измре ще отрови водата

.
Марио Антонов
Никой не знае колко е рибата в язовир „Студена“, дали има достатъчно кислород – предвид намаления обем на водоема и заледяването, и дали, ако умре, водата на перничанинняма да стане отровна.
 

Това заяви пред бТВ Марио Антонов от Централната рибно-опазваща организация, който е бил потърсен едва преди седмица, за да съдейства за преместването на рибата в язовир „Пчелина“.

 

„Има опасност рибата да умре под леда. По мое мнение тя е трябвало да бъде извадена от язовира по възможно най-бързия начин. За мен е абсолютно закъсняла реакция. МОСВ трябва да отговаря за това рибата да бъде преместена от язовира и да не застрашава здравето на перничани“, каза още Антонов.

 

Той е категоричен, че в момента изваждането на рибата е невъзможно и най-рано това ще може да стане в края на февруари или началото на март. Но това е само част от проблема – в момента никой няма представа какво е количеството риба в язовира.

Всички гадаят, но точни данни няма. Не знаят и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, става ясно от думите му.

 

„Реално ние не знам какво е количеството риба, което е в язовира. Според мен няма опасност от погиване на рибата и натравяне. Ако имаше нещо подобно, досега щеше да има умряла риба. Към настоящия момент няма такива констатирани, нито подаден сигнал от РИОВ, нито от Басейнова дирекция. В случай на опасност от погиване на рибата, ние съгласуваме с МОСВ нейното преместване, ние само контролираме самото преместване, явяваме се контролен орган, всичко което се осъществява, е под наш контрол, контрол на Агенция по храните, но след съгласуване с МОСВ, които са отговорни за рибния ресурс вътре“, коментира Галин Николов, директор на агенцията.

 

Според Антонов обаче тази позиция е прехвърляне на топката. Експертът посочи, че отдавна е трябвало да бъде направена т. нар. „таксация“ – пуска се ток, който зашеметява рибата за кратко и тя изплува на повърхността. По този начин се преброява и се добива реална представа за количествата. Към момента обаче това не е направено и фактите около създалата се ситуация остават неизвестни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4863 |14.01.2020 Експерт: Измиват ни очите сертифицирани подразделения за мисии в конфликтни региони . 1| 3847 |14.01.2020 Експерт: Причина за трагедията в Хитрино е високата скорост на влака . 5| 5313 |13.01.2020 Мария Пиргова: Получава се безотговорност, защото не се знае пирамидата на отговорността . 20| 13832 |07.01.2020 Светлана, която знае всичко, предрече за президента, премиера и целия свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads