Реклама / Ads
8| 3977 |02.05.2024 НОВИНИ

Експерт: Валежите не са причина за рухването на "Струма"

.
Източник: скрийншот
В последния работен ден преди великденските празници, отвориха за движение участъка при свлачището по магистрала "Струма" в района на 16-и км. 
 

В съобщение изпратено до медиите се казва, че екипите са работили с максимална мобилизация, за да се пусне движението за столицата в две ленти и шофьорите да пътуват без ограничения за предстоящите почивни дни за Великден и Гергьовден. 

 

Предстои да бъде възложено изготвянето на технически проект за възстановяване на отводняването и укрепване на стените в участъка при 16-и км в посока София. Целта е дейностите да се изпълнят в настоящия строителен сезон.

 

В неделя на 28 април подпорна стена падна в участъка и затрудни движението в района. От АПИ заявиха, че преовлажняване на почвата е допринесла за това. Според експерта Ясен Ишев няма как заради валежите да се е срутила стената, защото не е валяло толкова много. 







"От миналата година виждам, че е започнало да се движи напред към пътното платно. Инспекциите се правят 2 пъти в годината, където се отбележи, че има неизправности да се взимат мерки, тук е могло да се вземат мерки още миналата година, с тези земни маси, които са били натиснати. Тя е срязана в долната си част, двете ламери бяха паднали на аварийната лента. Това значи две неща – първо, че не е изчислена правилно и второ, че има геоложка изненада, някаква леща, непредвидена от проектантите", убеден е председателят на УС на Научно-техническия съюз по транспорта Ясен Ишев.

 

Експертът добави, че след като едно съоръжение се проектира, то има гаранционен срок от 12 години, но и трябва да се поддържа. 

 

Все още се извършва оценка на щетите. Тепърва ще се преценява каква подпорна стена да бъде изградена, за да не се повтори срутването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2887 |02.05.2024 Косото паркиране на бул. "Витоша" е по-безопасно, твърдят от "Спаси София" . 12| 3088 |02.05.2024 Макрон пак говори за пращане на войски в Украйна . 2| 2483 |02.05.2024 Излезе ДНК анализът на Велико Минков. Той ли действително е баща на малкото дете на Габриела Пеева? . 3| 3715 |02.05.2024 АКФ: Има опит да се прокарат откровено лобистки изменения в Закона за насърчаване на инвестициите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads