Реклама / Ads
7| 5110 |21.06.2010 НОВИНИ

Експерти: ДАНС е потенциално опасна за обществото

.
ДАНС беше създадена малко с главата наопаки, защото повод за създаването на тази качествено нова институция бе един конфликт между бившия премиер Станишев и бившия вътрешен министър Румен Петков. Тя притежава много мощ и може да бъде потенциално опасна за обществото.
 

Това бе коментарът на изпълнителният директор на „Риск Монитор" Стефан Попов, който заедно с двама експерти - Рада Смедовска и Момчил Методиев, представиха изготвения от тях мониторинг на ДАНС за 2009 г.  на пресконференция в София прес.

Настоящото правителство обаче предприе доста сериозна реформа на дефектно родената ДАНС, изтъкна той. Въпреки направените реформи обаче, според „Риск Монитор" трябва да се предприемат някои конкретни стъпки, които да подобрят работата в Агенцията.

ДАНС трябва да продължи да изчиства профила си на разузнавателен комплекс, изтъкнаха те.

В закона за Агенцията е необходимо да се редуцират функциите, произтичащи от наследения при създаването й хибриден профил на разузнаване, полиция и следствие.

Именно заради това, по тяхно мнение, в основата си ДАНС е концептуално дефектен проект. От „Риск монитор" подчертаха, че са предупредили, че създаването на Агенцията е прибързано.

Според тях ДАНС ще се запомни - въпреки реформите - с шумните публични акции и обществените скандали, в които се е замесила.

Експертите посочиха, че ДАНС трябва да развива повече разузнавателната си дейност. В зависимост от оценката за риск, в определена конюнктура ДАНС може да получава извънредни мандати, предложиха още те.

Разузнавателните ресурси на Агенцията трябва да могат да се предоставят за изпълнение на цели, които надхвърлят разузнаването. Агенцията трябва да бъде включена в борбата на държавата с организираната престъпност, смятат още от „Риск монитор".

ДАНС и комисията за контрол на ДАНС трябва да определят границата на прозрачност и тя да бъде регламентирана.

Според експертите Агенцията трябва да изготвя редовен годишен доклад за дейността си, който за повече прозрачност трябва да бъде публикуван на интернет страницата на ДАНС.

Необходимо е също така да се изготви система за декласифициране на информация, като се регламентират условията за достъп до нея.

От „Риск монитор" оцениха положително работата на парламентарната комисия за контрол на ДАНС. Единственият проблем според тях е, че тази комисия не разполага с експерти.

От организацията изтъкнаха още, че Агенцията трябва да има официален говорител, който да контролира присъствието на ДАНС в медиите.

Проблем в момента според Момчил Методиев е статутът на служителите под прикритие и това как се назначават те. Липсва яснота какви хора търси ДАНС, посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4866 |12.05.2010 Съдебни експерти: Чората е имал увредено сърце . 15| 4980 |17.12.2009 Идеята за референдум - опасна и вредна за България . 10| 5252 |20.10.2009 Костов против хазарта и опасната игра с фискалния резерв . 4| 4588 |18.09.2009 Гафът на Кунева е, че е премълчала за опасната политика на тройната коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads