Реклама / Ads
6| 4061 |31.01.2024 НОВИНИ

Елена Поптодорова: Тръмп е разрушител на установените норми. Той смята, че така ще наложи бранда си

.
Елена Поптодорова Източник: Стопкадър: YouTube
"Тръмп не е непременно строител. Той е по-скоро разрушител. Целта му е да разрушава установени норми, отношения и практики. Той смята, че по този начин ще се наложи и ще привлече вниманието към себе си, ще наложи бранда си, така както го слага по хотелите."
 

Това заяви в ефира на предаването "Денят с В. Дремджиев" Елена Поптодорова, зам.-председател на Атлантическия клуб, дипломат и бивш посланик на България в САЩ.

 

По думите й Путин много се надява Тръмп да бъде преизбра и това е известно още от времето на самия мандат на бившия американски държавен глава.

 

"По негово време се породи една взаимна симпатия, да не кажа по-силна дума и тя продължава до ден днешен. Тръмп не пропуска възможност да ни напомни за своите специални отношения с президента Путин. Не само това, той не обеща, че за 24 ч. ще спре войната в Украйна, ако би бил в овалния кабинет на Белия дом. Тръмп е разрушител като характер. Инстинктът е да разчисти нещо, за да може да грейне самият той", каза още Поптодорова.





Във връзка с кризата на границата с Мексико, дипломатът изрази мнение, че това е стар проблем.

 

"Проблемите се натрупват от доста време, поне от 3 г. насам. Байдън влезе в своята роля в овалния кабинет със заявката да омекоти мигрантския проблем, като се зачете правото също така особено на преследвани в родината си имигранти да получат хуманно третиране в САЩ. Това, разбира се, веднага води със себе си тревогата от трафиканти, на наркотици най-вече. И това е голям бич за Америка. Само че тези добри намерения не могат очевидно да се случат на практика с тази огромна мигрантска вълна, която идва. Байдън ще бъде принуден да влезе в някаква компромисна договорка с републиканците, защото наистина е необходимо някакъв ред да бъде сложен на тази граница, за да се спаси Америка от риска от неконтролирано нахлуване не просто на хора, които ще тежат на социалната система, но също така на престъпност", обясни дипломатът.

 

Относно ситуацията в Тексас, Поптодорова напомни, че това е последният щат, който се присъединява към САЩ.





"Това е най-младият член на САЩ. Този щат е много специфичен като своя култура. Тази южняшка култура, която се родее със съседната култура - мексиканската - именно това е спецификата. По тази причина може би напливът в този щат е най-голям. Не е толкова в Калифорния, не е толкова в Аризона. Има засилен стремеж да се запази стандарта на живот на американците и на тексасците по-конкретно. Налице е хранителна среда за подклаждане на тези страхове, че има пришълци отвън, които са от друга народност, различни от типичните американци. Това се проектира върху изолационизма. Най-горещите и най-безусловните привърженици на Тръмп - това са средните щати - да си бял, да си англосаксонец, да си евангелист и протестант, т.е. по-религиозната част от населението, което приема Америка като по-чиста държава. В този смисъл, това съдържа в себе си кълновете на някакъв вид расизъм и специфично отношение към другите", допълни тя.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 10499 |31.01.2024 Николай Слатински: Загуби ли Украйна тази война, тежко и горко на България! . 0| 14370 |31.01.2024 Вижте кога започва изплащането на пенсиите за февруари . 5| 4129 |31.01.2024 Маноил Манев оглави парламентарната Комисия по вътрешна сигурност . 8| 4627 |31.01.2024 Стефан Стамболов - как преди век Русия пак заплашваше България, но беше спряна от един държавник с план?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads