Реклама / Ads
0| 2565 |30.06.2023 НОВИНИ

Емил Дечев: Има няколко нарушения при избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

.
Източник: стопкадър
Има няколко процесуални нарушения при избора на Борислав Сарафов за изпълняваш функциите на главен прокурор. Това каза в студиото на „Твоят ден” Емил Дечев, зам.-министър на правосъдието.
 

По думите му Прокурорската колегия на ВСС не е допуснала правосъдният министър Атанас Славов да предложи свой кандидат за длъжността. Второто нарушение, което било извършено, според Дечев, е, че ресорният министър не е участвал в процедурата, задавайки въпроси.

 

„На трето място – при всеки избор на главен прокурор се обсъждат неговите професионални и нравствени качества. За това е необходимо становище на Комисията по атестации и на втора комисия за етика. Ние нямахме такива становища, от които да се направят необходимите избори”, коментира зам.-министърът на правосъдието. 

 

Той добави, че е „твърди рисковано” да бъде избиран човек на тази позиция, без докрай да бъдат проверени качествата му. 

 

Днес Атанас Славов внася жалба във Върховния административен съд срещу избора на Борислав Сарафов като изпълняващ функциите главен прокурор. Причината е, че шефът на Националната следствена служба беше избран от Прокурорската колегия на ВСС на извънредно заседание. Славов обаче смята, че този избор е трябвало да бъде взет от Пленума на Висшия съдебен съвет.

 

Емил Дечев коментира и съдебната реформа. По думите му няма крайна съдебна реформа и е илюзия да мислим, че ако променим основния закон, в следващите 100 години няма да го „пипаме”. „Добре е ако се направи промяна на Конституцията, тя да издържи поне 20-30 години”, смята зам..-министърът.

 

SLAPP делата, с който се цели да бъде упражнен тормоз или контрол върху медии и правозащитни организации, бяха другият казус, който Дечев коментира в сутрешния блок на NOVA NEWS. Според ресорния зам.-министър страната ни чака европейската директива. „България активно участва в предложенията за изработването на тази директива. Процесът е в доста напреднал стадий. Това ще бъде директива на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз.

 

След като тази директива бъде приета, ще има срок, в който да промени законодателството си”, посочи той. Предвидена е възможност при явно необосновани искове в големи размери делата да бъдат бързо прекратявани.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2829 |26.06.2023 Експерти: Конституира се ново управление, което е доста различно от предишните няколко . 9| 4025 |25.06.2023 Мощен взрив в оръжеен склад в Карнобат на Емилиян Гебрев . 1| 2682 |21.06.2023 Политологът Емил Соколов: Правителството ще се задържи на власт, ако не се оплете в дребни проблеми . 0| 2615 |14.06.2023 Емил Дечев: Едва ли е имало сензационни разкрития на Гешев пред ЕП. Забелязаха изненадваща активност от негова страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads