Реклама / Ads
3| 4669 |22.04.2015 НОВИНИ

Емил Райнов: Надзорът на НЗОК е разпределил 1,5 млрд. лв. незаконно

.
"Категорично от БСП не подкрепяме голяма част от предложенията на министър Москов, а именно разделянето на здравноосигурителния пакет на основен и допълнителен, промяната в управлението на НЗОК, плащане на здравни вноски с 15-годишна давност."
 

Това заяви пред медиите депутатът от БСП Емил Райнов след среща на парламентарната група със здравния министър. Той каза още, че през последния месец болниците масово започват да отказват лечение поради недостиг на пари.

 

В тази връзка той припомни, че тази година за първи път са предложени твърди бюджети на лечебните заведения. По думите му болните вече не получават онко медикаменти, а хаосът е плен.

Според Райнов този хаос произтича от решение, взето от надзора на касата миналия месец и в нарушение на закона за здравното осигуряване. Депутатът разказа, че на въпросното заседание са присъствали седем души, решението е гласувано с 4 на 3, при изрично записаното в закона, че решенията се взимат с минимум 5 гласа.  Той продължи, че когато се е поставил този въпрос, са се обадили на отсъстващ член и по телефона е взето решение. „Никъде в закона не е казано, че може неприсъствено да се взимат решения. Това е било заседание, на което са взели решение за разпределянето на близо 1,5 млрд. бюджет”, подчерта Райнов. Той обяви, че от левицата обсъждат варианта да го внесат във Върховния административен съд за обявяване на решението за нищожно. „И оттук нататък всеки всяка една болница и всеки един пациент, който през изминалия месец на това основание не е получил здравна услуга или медикаменти, да търси своите права в съда.  Несериозно и престъпно е държавната квота да не присъства и решенията да се взимат в нарушение на закона”, категоричен бе Емил Райнов.

 

Мая Манолова показа съобщение на онкологичната болница в Благоевград за спиране приема на болни


„Това състояние на здравеопазването може да се характеризира само с една дума – обреченост”. Това заяви депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мая Манолова. По думите й депутатите от левицата са обърнали внимание на министър Москов какво се случва в здравеопазването в резултат и на неговите управленски решения. Тя показа съобщение на онкологичната болница в Благоевград, залепено на входа на лечебното заведение, с дата 21.04.2015г. Според него във връзка с изчерпването на лимита на лечебното заведение за  април 2015 година, се спира приемът на пациенти по клинични пътеки, както и изписването на лекарствени медикаменти и обезболяващи, както и че са организирани листи на чакащите, където пациентите могат да бъдат записани за лечение през май.

 

„Става въпрос за действителността в здравната система, която е създадена от управленските решения на министър Москов с намаляване лимитите на болниците и с формирането на листи за чакащи, даже и с онкологични заболявания. Забележете, че и за обезболяващи страдащите ще чакат до месец май”, каза депутатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5340 |18.03.2015 Д-р Райнов: Солено излизат експериментите „проба – грешка” в здравеопазването . 18| 5364 |17.03.2015 Емил Кошлуков: Царя няма да се върне в политиката . 5| 4994 |12.03.2015 Д-р Емил Райнов: Задава се катастрофа в здравеопазването . 8| 6311 |08.03.2015 Майката на Емил Шарков: Искам да видя Лазаров в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads