Реклама / Ads
3| 4701 |15.04.2020 НОВИНИ

”ЕМКО” излизат на протести 7 дни след края на извънредното положение

.
Протест на дружестовот през 2017 г.
Работниците и служителите на ЕМКО излизат отново на протести 7 дни след края на извънредното положение. Това съобщават от дружеството в своя позиция изпратена до медиите.
 

Ето какво се казва в нея:

 

Във връзка с посещението на Президента Румен Радев в завода на ЕМКО в Трявна на 14 април т.г., неговите срещи с ръководството и с работниците, поради продължаващата злоупотреба със служебно положение на висшестоящи лица от изпълнителната власт, както и поради засилен медиен интерес бихме искали да заявим следното:

 

   1. Благодарим на Президента за вниманието, което оказва на отбранителната индустрия и в частност на заводите от групата на ЕМКО. В тези трудни времена на изострена международна конкуренция и ограниченията наложени от извънредното положение поради пандемията това внимание е ценено изключително високо. Предприятията от отбранителната индустрия, които са и в Стратегическия списък на икономиката на България би трябвало да са предмет на особени грижи и внимание.

 

   2. Не такова обаче е отношението на други вишестоящи длъжностни лица от изпълнителната власт. Както обръщаме внимание от известно време, в ход е план на министъра на икономиката и група свързани с него лица отново да се открадне изпълняван договор за износ на наша продукция за пазари на НАТО и да се прехвърли този договор на фирми от едно известно обкръжение. Министърът на икономиката еднолично, вече повече от месец спира издаването на експортното разрешение, въпреки, че всички условия за износа са изпълнени, документацията е изрядна и транспортът чака пред складовете на ЕМКО. Част от този план са натиск върху страни по договора и други незаконни действия, за които официално са информирани както главният прокурор и компетентните служби, така и висшите ръководители на властта.

 

   3. Факт е, че досега единствен Президентът Радев откликна на нашите призиви, с което демонстрира поведение на държавник.

 

   4. Напомняме, че идентична ситуация бе провокирана от същия министър на икономиката през 2017г., когато отново опит да се открадне изпълняван договор от ЕМКО доведе до значителни щети, включително за държавата, както и до масови протести на работническите колективи в заводите, в различни райони на страната, както и на жълтите павета. За тези действия все още не е потърсена наказателна отговорност, нито на министъра, нито на другите отговорни длъжностни лица, участници в поредицата от закононарушения тогава.

 

   5. Тези съвпадения и репресии срещу ЕМКО не са случайни и е странно бездействието на премиера Борисов, както и на правораздавателните и правоприлагащите органи, които би трябвало да са запознати в детайли с въпросните случаи и за причините за избухването на поредното напрежение.

 

   6. Отнемането на резултатите от труда на работниците на ЕМКО е престъпление. Още по-тежки са обвиненията, защото това престъпление се извършва от висши държавни служители в условията на извънредно положение, когато колективите не могат да изразят своя протест с обичайните средства. Те не срещат подкрепата на властите и не могат да се защитят.

 

   7. Създалата се ситуация е не само престъпление от гледна точка на правото, но и престъпление към обществения морал във времената, когато властите търсят от гражданите доверие, търпение и солидарност за налаганите ограничителни мерки.

 

   8. Днес служителите и работниците от фабриките на ЕМКО внасят уведомление за провеждането на протестни действия. Поради временните ограничения, тези протести ще се проведат в различни райони на страната 7 дни след официалното прекратяване на извънредното положение.

 

Призоваваме правителството да се вслуша в гласа на работниците и в гласа на разума.

 

EMKO ООД 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6236 |13.04.2020 Полицията арестува протестиращи пред парламента . 7| 4156 |07.04.2020 Таксиметровите шофьори протестираха в София . 32| 14971 |29.03.2020 Проф. Кантарджиев: Призовавам да носите маски, когато излизате сред други хора . 28| 4489 |21.03.2020 Каракачанов: Няма да излизат танкове, армията ще проверява документи и задържа хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads