Реклама / Ads
6| 4350 |08.04.2015 НОВИНИ

Енергийната министърка: Не сме се отказали от 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

.
Теменужка Петкова
"Преговорите ще се възобновят, но при новите ни условия. Най-важното е те да се явят като стратегически инвеститор по проекта за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", добави тя. От "Уестингхаус" обмислят предложението". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Лице в лице" по bTV и допълни, че никой не се отказал от 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".
 
"Колегите от предишното правителство са подписали акционерно споразумение с "Уестингхаус". То е подписано под условие, че бъде потвърдено от следващо правителство. След сериозен експертен анализ ние поставихме изискването компанията да се яви като стратегически инвеститор", продължи Петкова своя коменвтар за 7-ми блок на АЕЦ.

Първоначално решението на Министерския съвет като стратегически инвеститор беше с друга компания - "Тошиба", но на нейно място дойде "Уестингхаус". Условието ни беше компанията да не излиза една година от проекта. Това, че не сме преподписали договора с компанията не означава, че сме се отказали от изграждането на нова ядрена мощност", посочи Петкова.

Днес е важен ден за българската енергетика. Ние успяхме да предоговорим условията с американските ”Марици”, похвали се министърката.Тя разкри, че ако централите не работят плащаме повече, отколкото когато работят, заради таксата за разполагаемост. Американските ни партньори бяха много добре настроени към нас, но това не означава, че преговорите бяха леки. Напротив - до късно снощи сме договаряли условията, посочи тя. Днес НЕК подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3". Енергийниоят министър добави, че това споразумение няма да повлияе на цените на тока за крайния потребител.

"Цените на изкупуваната електроенергия ще помогне да се намали дефицитът в НЕК. С всички мерки, които предприехме до тук целта ни е да се задържат сегашните цени на тока", увери Петкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4457 |09.03.2015 Състоянието на енергийната система е аварийно . 1| 5164 |24.02.2015 Автобус се заби в стълб, спирачките му отказали . 5| 4435 |05.01.2015 Блок в "Козлодуй" спря, енергийната система на нокти . 22| 7307 |22.12.2014 Красимир Янков за Фрог: Спирането на ТЕЦ-Варна вещае дисбаланс в енергийната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads