Реклама / Ads
1| 5261 |03.12.2015 НОВИНИ

Т. Ерменков: Освен за либерализация, да говорим и за компенсация на бедните хора

.
Таско Ерменков
„Какви са очакванията на правителството по отношение на цената на електроенергията за обикновения нормален български гражданин? Дори и да приемем тезата, че след повишаване на цените ще има понижаване, все пак не се отрича фактът, че ще има увеличение”. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков от парламентарната трибуна.
 

Той подчерта, че се прие бюджет, в който няма нищо социално. „Социалните плащания за бедните бяха замразени, а в същото време повишаването на цената на електроенергията означава, че ще се увеличи броят на енергийно бедните”, допълни той.

Ерменков обясни, че по критериите на Световна банка те са 61%, а след увеличаването на цената сигурно ще достигнат 70%-75%. „В бюджета няма нищо предвидено като компенсация за тях. По времето на „Орешарски” започна да се разработва един модел, съвместно с Министерството на труда и социалната политика, за компенсиране на т.нар. енергийна бедност. Освен да говорим за либерализация е хубаво да говорим и за компенсация на енергийно бедните, защото те се оказват мнозинството от българския народ”, категоричен е народният представител.

           

Според депутата от левицата, имаме пазар, на който половината от предлаганата стока ще бъде не на пазарни, а на фиксирани цени в дългосрочни договори. „Едновременно с това от т.нар. защитен пазар ще излязат малките производители и тези, които ползват ниско напрежение, и количеството хора, върху които ще се разпределя тази цена на фиксираните договори, ще намалее”, обясни Ерменков. Той е на мнение, че всичко това дава основание на министъра да говори за увеличение на цената. „Тя обаче не знае точно с колко и очаква Световна банка с някакъв консултантски договор, който не се знае дали е изпълнен и кога ще бъде. Днес сме 3 декември, а очакваме либерализацията да ни сполети или да ни се стовари на главата на 1 януари”, заключи Таско Ерменков.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5296 |28.11.2015 Ерменков: Да заемем ниши, които се освобождават от Турция . 3| 4593 |08.11.2015 Таско Ерменков: БСП ще продължи да се бори срещу парите с идеи . 26| 5478 |06.10.2015 Ерменков: Дамоклев меч над главата на Плевнелиев- закона или РБ . 14| 4201 |06.10.2015 Ерменков: Нещата в държавата не вървят добре и потъват като в блато

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads