Реклама / Ads
9| 2737 |31.03.2024 НОВИНИ

Естонски генерал и политик не изключва войски на ЕС в Украйна: "Трябва да спечелим и Путин трябва да иде в затвора"

.
Рихо Терас
Рихо Терас, евродепутата от Естония и бивш командир на естонските отбранителни сили, не изключва ЕС да изпрати войски в Украйна.
 

На въпрос ще изпрати ли Европа войски в Украйна, той отговори така:


"Аз не го изключвам. Знам, че беше като провокация от френския президент Еманюел Макрон. Той знаеше, че казвайки това, канцлерът на германия Олаф Шолц ще отвърне, че е невъзможно. Но в крайна сметка трябва да спечелим тази война. Можете ли да си представите, че в средата на Европа ще има 40-милионна много богата страна, чиито ресурси ще се управляват от Владимир Путин за водене на война срещу Европа. Това е немислимо. Имаме десетки милиони бежанци. Ако погледнем какво се случва с хората, които са под контрола на руската войска, ами те убиват невинни хора, случват се изнасилвания на деца и жени. Така е абсолютно сигурно, че ще има огромен бежански поток към Европа и ще има много ядосана 40-милионна нация. Ние трябва да спечелим тази война и Путин трябва да влезе в затвора".





Евродепутата от Естония и бивш генерал Рихо Терас гостува в България. Той е член на Европейския парламент от 2020 г. От 2011 г. до 2018 г. е командир на естонските отбранителни сили. Служил е в Мисия на НАТО за обучение в Ирак като заместник-началник на щаба. В ЕП е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика както и на Делегацията за асоцииране на Украйна в ЕС.

 

"Украйна ще спечели. Нямам никакви колебания в това. Европейският съюз, имаме и 31 нации в НАТО и 24 нации, които споделят същото мнение. Всички заедно подкрепяме Украйна", посочи още той.


"На първо място, Путин разбира единствено чрез сила. Дипломацията ще е възможна само когато Украйна си върне всички загубени територии. В противен случай войната няма да стигне до край. Виждаме Минските споразумения – въобще не помогнаха. Това е при всеки замразен конфликт. Така е на границата между Армения и Азербайджан. Дори Дейтънското мирно споразумение на Балканите не реши проблема. Трябва да има ясен край на войната и военните престъпници трябва да стигнат до затвора", категрочен е Терас.


"Ако загубим в Украйна, империалистичните амбиции на Путин няма да спрат. Тогава ще трябва да изчисляваме възможностите той да опита нещо друго и извън пределите на Украйна. Както се е случвало и преди. Всеки път щом не е бил спиран. Пример е 1999 г. в Чечня, избивайки хиляди хора и унищожавайки цял град до основи. Направи го в Грузия, направи го и в Украйна през 2014 г. Всеки път, когато не го спрем, той отива още по-далеч. Днес ситуацията е същата".







"Ще бъде много по-скъпо, ако Украйна загуби. Това е със сигурност. В естонското предложение към Еврокомисията сме изчислили, че е достатъчно всяка страна членка да отдели по 0,25% от Брутния вътрешен продукт, за да се отбранява Украйна. Това ще е 120 млрд. евро на година, което ще е достатъчно, за да се спечели войната срещу Русия. И това е само 0,25% от нашия БВП. Всички 34 нации и останалите 21 нации имат Брутен вътрешен продукт с 47 пъти по-голям от този на Русия. Бюджета за отбрана на тези е 13 пъти повече от бюджета за отбрана на Русия. Ако искаме, можем да спечелим тази война".

 

"Терористичните атаки са непредвидими. Тази обаче (в Русия) беше предвидена. Службите за сигурност на Съединените щати дадоха информация на Русия, че ще има атака. Това се случи няколко седмици по-рано, но руското правителство и Путин го пренебрегнаха. Обикновено подобни атаки са били предвиждани и в миналото. И все пак тази се случи и руските служби и органите на реда пристигнаха един час по-късно. Това показва, че не са били подготвени или... не са искали да бъдат подготвени, за да използват този терористичен акт като претекст във войната с Украйна. Но това беше атака на Ислямска държава, а не на украинците. Те не са намесени в това", категоричен бе Рихо Терас в ефира на bTV.





"Няма никаква логика за украинците да направят подобна атака. Целият демократичен свят е зад тях. Няма причина да правят подобни атаки", каза още той.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2956 |31.03.2024 Николай Стайков, АКФ: Няма реакция след индикациите за телефонни разговори между Калин Стоянов и Мартин Нотариуса . 27| 5856 |31.03.2024 Politico: Скандал тресе Брюксел - Кремъл плаща на медии и политици, за да влияе на европейските избори . 5| 2514 |31.03.2024 Експерт: Някои служебни министри опитваха да взимат дългосрочни решения и да правят кадрови чистки . 0| 2369 |31.03.2024 Най-малко 8 убити при атентат на оживен пазар в Сирия, до границата с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads