Реклама / Ads
1| 4574 |03.11.2023 НОВИНИ

Етичен хакер за BG-ALERT: Една запетайка може да обърка цялата система

.
Източник: скрийншот
„Държавата има 3-4 системи за оповестяване. Подобна система трябва да е интегрирана, защото в ситуация, в която трябва да се задействат, те ще се объркат. Няма как такава система да е еднофакторна, трябва да е поне тристепенно подсигуряване, за да има управляемост на тези процеси”.
 

Това заяви Милен Иванов - бивш зам.-ректор на Академията на МВР в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите му е погрешно изпратения сигнал на телефоните на няколко стотин хиляди българи от BG-ALERT – тестово известяване за спешна ситуация, която по принцип се използва при природно бедствие, промишлена авария или конфликт. Институциите заявиха, че човешка грешка е причина за изпращане на този сигнал на 1 ноември 2023 г. минути преди 19 ч.

 

Според етичния хакер Атанас Благоев има възможност човешка грешка да е причина за това съобщение. „Когато се работи в тестова среда, възможността подобен сигнал да излезе в реалния свят е много голяма. Това е много специфично нещо, една запетайка може да обърка цялата система”, каза Благоев. Той препоръча да има непрекъснати тестове на системата. 

 

Иванов припомни, че оповестяването на подобна опасност е държавна политика. Сигналът трябва да се съгласува с премиера, ако не се задействат необходимите сили и средства, пускането на подобен сигнал би предизвикал паника, обясни той. „Сигурността при разработването на тази система е първостепенна задача на държавата и на службите. Това е престъпление – подаването на фалшиви сигнали за опасност. Това нещо може да блокира управлението на държавата”, каза Милен Иванов.

 

Предприемачът проф. Йоаким Каламарис каза че тази система е трябвало да бъде пусната през септември. В Гърция надзорът е от самия премиер. „Това е готов продукт, който е закупен. Тестовете трябва да се направят вътрешно. Много възрастни хора са се притеснили. Това са сериозни неща, този нехаен начин на действие го виждаме не само на това ниво. В Гърция няма сигнали за купуване на гласове, няма пускане на ток от кметския кабинет до сергия за кебапчета”, каза Каламарис. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4937 |03.11.2023 Северна Корея изпраща огромни количества боеприпаси на Русия . 0| 4446 |03.11.2023 Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер разлюля Гърция . 2| 4364 |03.11.2023 Американски дронове търсят заложници в Ивицата Газа . 39| 6931 |03.11.2023 Евгений Кънев: Русофилството на Григорова ще доведе до “бизнес партньорство” с президентството в полза на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads