Реклама / Ads
24| 5509 |20.11.2012 НОВИНИ

Етикет "Вредно за вашето здраве" предложи Найденов

.
Мирослав Найденов
Млечните продукти с растителни мазнини трябва да носят етикет „Вредно за вашето здраве", както се слага на цигарите. Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на дискусия „Чиста храна".
 

Такъв етикет засега обаче не може да се сложи, тъй като има хора от бранша, които са против новата наредба за млечните продукти. Затова на този етап само разделяме продуктите с животински от тези с растителни мазнини на витрините в магазините, каза министърът.

„Срам за България е саламуреното сирене да бъде с растителни мазнини", допълни министър Найденов. Според него именно заради некачествената храна България е на първо място по сърдечно-съдови заболявания в Европейския съюз.

„Предстои наредбата да бъде внесена за одобрение в Министерски съвет. След забележки от Европейската комисия, те ще бъдат нанесени и ще влезе в сила от 1 януари 2013 г. и няма да има отстъпление. Бизнесът с палмово масло е за милиарди и лобито е много силно", посочи министър Найденов.

Наредбата ще влезе в сила от следващата година, въпреки внесената жалба от някои от сдруженията на бизнеса, които я атакуват в съда, каза още министърът. По думите му човешкото здраве не може да се мери с пари.

Атанас Къцов от Асоциацията на животновъдите посочи, че палмовото масло се внася нерафинирано и то съдържа канцерогенни вещества. Председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров каза, че ако се приеме наредбата, тя трябва да се изпълнява и да има контрол. България има няколко продукта, с които е позната и това са киселото мляко, бяло саламурено сирене и кашкавал. Нека да запазим тези продукти, допълни Зоров.

От друга страна, вчера шефът на държавното млечно предприятие "Ел Би Булгарикум" Васил Зографов обяви, че България ще подготвя световен стандарт за производството на бяло саламурено сирене и кашкавал, веднага щом страната ни бъде приета за член на Световната млечна асоциация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5938 |25.12.2011 КЗП: Избягвайте емоционалните покупки, гледайте етикета . 10| 6037 |29.10.2011 Коката на Боевски с етикет "женшен" . 2| 4956 |22.03.2010 Гейзо към съдиите: Ще дойде и вашето време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads