Реклама / Ads
0| 2318 |18.04.2024 НОВИНИ

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

.
Източник: личен архив
Много е хубаво отново да бъда в София, за да празнуваме заслуженото приемане на България и Румъния в Шенген. Работихме много усърдно заедно, но все още не сме удовлетворени, защото очакваме пълното присъединяване на двете страни и по сухопътен Шенген.
 

Това заяви на брифинг в МВР еврокомисар Илва Йохансон, която е на посещение в България и участва в тристранна среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою. 

 

"Ние сме отправили конкретни препоръки към Съвета на ЕС, за да отпаднат всички ограничения. Това ще е водещо и при Белгийското председателство на ЕС, а темата ще се обсъди на Съвета на ЕС през юни. С двамата министри имахме много добра дискусия днес. Те представиха напредъка на България и Румъния и се оказва, че двете държави са по-добре подготвени за Шенген, отколкото други държави.

 

Външните граници на ЕС се охраняват много добре. България има много добро полицейско сътрудничество с Турция. За мен лично, а и за ЕК е много важно България и Румъния да бъдат приети изцяло в Шенген и се надявам това да стане, докато още заемам поста на еврокомисар по вътрешните работи", каза още тя. 





"Няма риск България и Румъния да бъдат заляти от нелегални бежанци. Има огромен напредък при охраната на външните граници. Министър Стоянов ми разказа за намаляването на опитите за нелегално преминаване на границите. В момента външните граници на ЕС са много добре защитени. Ще има прехвърляне на служители от вътрешните граници, които да защитават външните. Ще има и допълнителни представители на Фронтекс", обяви еврокомисар Йохансон. 

 

"Няма никаква причина да вярваме, че България и Румъния ще бъдат заляти от нелегални мигранти. Ние продължаваме борбата с незаконната миграция и работим с всички наши съседи. Тук не сме само да празнуваме, но и да продължим да работим. Искаме да покажем, че сме напълно готови за пълноправно членство в Шенген. С България и Румъния Шенген ще бъде по-силен", заяви от своя страна министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою.





"В резултат на всички мерки, които предприехме от лятото на миналата година, отчитаме трайна тенденция на миграционния натиск към България. От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000. Това показва, че охраняваме много добре външната граница на ЕС", категоричен бе министър Калин Стоянов. 

 

"Аз съм изключително доволна от всичко постигнато от България и Румъния. Пак ще повтаря, че България и Румъния са по-добре подготвени за членство в Шенген от държави, които вче са част от шенгенското пространство", завърши еврокомисар Илва Йохансон. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7700 |18.04.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава . 13| 2913 |18.04.2024 Скандални представители на ГЕРБ-ДПС окупираха служебния кабинет . 5| 4010 |18.04.2024 ГЕРБ се опитват да скрият доклада по "Боташ" с констатирана тежка корупция . 10| 7220 |18.04.2024 Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: Силни проруски струи в отношенията между България и Македония. Лекарството е Европейският съюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads