Реклама / Ads
12| 6271 |21.01.2024 НОВИНИ

Евронюз: Какво се променя за пътуващите след присъединяването на България в Шенген

.
Източник: БГНЕС
От 31 март тази година Румъния и България ще се присъединят по въздушните и морски граници към Шенгенското пространство, което позволява свободно движение между държавите-членки за 400 милиона граждани.
 

Двете страни са членки на Европейския съюз (ЕС) от 2007 г., но тъй като не са част от зоната без граници, от пътниците все още се изисква да показват паспорти при влизане.


През 2024 г. граничният контрол в двете държави ще бъде опростен.


Ето какво трябва да знаят пътуващите от и до Румъния и България за промените.


Нуждаете ли се от паспорт, за да влезете в Румъния и България?


Когато Румъния и България се присъединят към Шенгенската зона тази година, за пътуващите ще бъде по-лесно да посещават двете държави.








Двете министерства на вътрешните работи обявиха през декември, че някои гранични проверки ще бъдат отменени.
Пътниците, пристигащи по въздух или по море от други държави от Шенгенската зона, вече няма да трябва да показват паспорти при пристигане. Това означава, че пътниците на полети, круизи и фериботи няма да бъдат проверявани.
Ако пътувате с кола или пристигате с влак или автобус в Румъния и България, все още ще трябва да носите документ за самоличност, тъй като правилата за сухопътните граници все още не са установени. Това се дължи на правото на вето, упражнено от Австрия.


"Ще трябва да се вземе ново решение, за да се определи дата за премахване на контрола по сухопътните граници", заявява Европейският съвет на своя уебсайт.


В кои европейски държави можете да влезете без паспорт?


Последната държава, която се присъедини към Шенгенската зона, беше Хърватия през 2022 г.
Всяка година в рамките на тази зона се осъществяват 1,25 милиарда пътувания, а 3,5 милиона души пресичат границите на държавите-членки всеки ден.


Без да броим Румъния и България, Шенгенската зона включва 27 държави. Двадесет и три от тях принадлежат към ЕС, а четири са асоциирани държави в Европейската асоциация за свободна търговия: Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.








Шенгенското пространство е създадено през 1995 г. след подписването на Шенгенското споразумение 10 години по-рано между петте държави-членки на Европейската икономическа общност: Германия, Белгия, Франция, Люксембург и Нидерландия.


Следват няколко други споразумения до разширяването през 2007 г., когато в зоната за свободно движение се включват още девет държави.


Пътуващите без гражданство на ЕС трябва да помнят, че престоят в България и Румъния ще се зачита за време, прекарано в Шенгенската зона, което не може да бъде повече от 90 дни в рамките на 180 дни. /БГНЕС
-----------------------
Ребека Ан Хюз, Евронюз, превод БГНЕС

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4439 |21.01.2024 Габриел за разширяването на ЕС: Виждам повече ползи, отколкото рискове . 1| 4008 |21.01.2024 Над 800 снегорина чистят пътищата в страната . 0| 4629 |21.01.2024 Чака ни студена, но слънчева неделя - максималните температури ще са между минус 1° и 6° . 9| 6372 |21.01.2024 Ожесточени сблъсъци в Украйна. Зеленски - "В Русия не трябва да си правят илюзии, че ще успеят"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads