Реклама / Ads
16| 5675 |02.11.2011 НОВИНИ

Европа бавно полудява. И България е в кюпа

.
Желанието за луксозен начин на живот, за собствен апартаменти или за скъпоструващи пътувания на фона на финансовата криза поставят българите в стрес и те отключват тревожно разстройство или депресия.
 

 

 

Психиатричните клиники у нас приемат все повече пациенти с тези диагнози, показват наблюденията на специалистите от последните месеци. Това съобщи пред “Труд” проф. Иван Миланов от столичната университетска болница “Св. Наум” (на 4-ти км).

Друга причина за все повечето застигнати българи от двете психически  заболяванияе информационният поток, който изтича от медии и социални мрежи. “Стига се свръхинформираност, която също разпалва стрес. Дори трудът ни днес е по-интензивен заради повечето възможности, които дава компютърът. А подобен темп на работа води до “ненормален живот” и лавинообразното нарастване на психични разстройства”, каза още професорът.

Изводите от неговата практика и на колегите му се потвърждават от най-новото проучване, направено през 2010 г. сред 27-те страни членки на ЕС, Швейцария, Исландия и Норвегия. Според него от психични разстройства и ментални увреждания вече страдат 38,2% от европейците. В изследването е участвала и България. Пет години по-рано (т.е. през 2005-а) засегнатите от ментални проблеми на Стария континент са били 27,4%.

Данните, които са предоставени за публично ползване, не дават информация за България, както и за останалите страни, нито има сравнителна статистика между тях.

“Резултатите бяха представени официално на европейски конгрес в Париж в началото на септември т.г. В изследването, по инициатива на ЕС, са участвали учени от цяла Европа с водещ екипа проф. Ханс Улрих Уитчен от епидемиологичния център към техническия университет в Дрезден”, съобщи пред “Труд” проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в столичната Александровска болница.

Учените анализирали психическите заболявания, регистрирани през цялата 2010 г. и наблюдаваните хронични случаи. “За съжаление се установи, че хората с умствени оплаквания са много повече от очакваното”, добави проф. Миланова. И според еврорезултатите най-много от психоболестите се падат на тревожните разстройства. А те водят до изпадане в състояние на силно безпокойство, в очакване да се случи нещо лошо, до панически атаки, фобийни преживявания, страх от определени ситуации, предмети и др. ("Труд")

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 7664 |31.10.2011 Плевнелиев е подарък за България! . 3| 5639 |31.10.2011 Светът за изборите в България . 46| 8287 |29.10.2011 Карбовски поиска Лепа Брена да е президент на България . 13| 5739 |28.10.2011 Боевски внасял кокаин за разпространение в България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads