Реклама / Ads
4| 5640 |12.08.2014 НОВИНИ

Европа ще почита Деня на спасението на д-р Тотко Найденов

.
На 15 август в 12 часа създателят на Деня на спасението д-р Тотко Найденов кани всеки пред ВМА, за да бъде почетена паметта на загиналите спасители пред паметника там. „Моето предложение, което намира подкрепа от академик Стефан Воденичаров и Дамян Дамянов от БАН, е този ден да бъде предложен чрез нашите евродепутати да стане Европейски ден на спасението”, посочва д-р Найденов пред Фрог нюз.
 

 

През 2005 година предложих на ген. Стоян Тонев на 15 август да се отбелязва Денят на спасението с едноминутно мълчание пред паметника на медиците загинали във войните, който се намира пред ВМА. Денят не е свързан със Света Богородица. На тази дата през 1963 г. д-р Стефан Черкезов спасява 47 души в пламнал автобус и умира на следващия ден от тежките си изгаряния. Издирах още към 130 лекари и 15 сестри достойни за уважение, след което разширих списъка с цивилни хора. Има лица загинали при опит за спасяване на удавници, минни спасители като Илия Щинков, оказал помощ на десетки затрупани миньори, но 1-2 месеца преди да се пенсионира му пада скала на главата и го убива. Футболистът Юлиян, който извади от река Лим 4-5 удавници и загуби живота си. Полковник Вълчо Вълчев от Видин, който спаси от побой един нападнат студент и го убиха... Министерски съвет официализира този ден през 2012, разказва медикът.

 

Той коментира и въпроси, касаещи родното здравеопазване. Найденов не одобрява идеята да се правят прегледи по skype и електронната поща. „Консултации могат да се правят по електронната поща и чрез роботи, но без преглед не може. По skype може да пратиш рентгенови снимки на някой голям професор. Не е лошо тази практика да се въведе, стига да има достатъчно средства. Извършват се консултации по време на операция от огромни разстояния. Но ако се прави консултация от някой западен професор, нали трябва да му се плати?! Касата ли ще плаща?! Иначе нито една диагноза по skype не е сигурна, трябва да видиш тургора на кожата на пациента и т.н. Главоболието има поне 30 причини – може да се дължи на ниско кръвното, което трябва лекарят да измери.

 

Д-р Найденов коментира и възможността д-р Георги Гелев да бъде върнат като шеф на столичната Спешна помощ. „Резервиран съм към него. Учудвам се, че той ще работи отново организационна работа. Не говоря за лекерските му способности, а за административните”, лаконичен бе Найденов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 5326 |07.08.2014 Русия отряза пазара за говеждо от цяла Европа . 76| 5977 |31.07.2014 Борисов: Тук стават неща, необясними за нормална Европа . 26| 4923 |22.07.2014 Президентът: Украйна показа-мирът в Европа не е даденост . 1| 4662 |17.07.2014 Фермери очакват шашми с европари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads