Реклама / Ads
2| 5007 |10.05.2014 НОВИНИ

Европомощи за безработни - нова схема при телефонните измами

.
"Схемите, които използват телефонните измамници, се изтъркаха, затова те измислят нови или допълнения към старите", обясняват полицаите.
 

Бизнесът на ало-мошениците продължава, като те използват всякакви актуални теми. В хит са се превърнали европомощите за безработни, социално слаби и пенсионери. Бежанската вълна от миналата есен също се използва като сценарий. Започват все по-трайно лъжовните трикове да се пускат и в социалните мрежи, предупреждават криминалистите, цитирани от „Труд".

Допреди няколко години телефонните измами бяха патент на ромите бургуджии. Те се смятат и за създателите на първите класически схеми - за търговия с машинни части, катастрофа с дете и т.н.

Все по-често обаче ченгетата влизат в дирите на групи, които не са от малцинствата. За "мулета" - тези, които вземат парите от излъганите и ги носят на престъпниците, се набират хора по обяви, че търсят работа. В много случаи "куриерите" изобщо не знаят, че участват в измама, нито кой ги е наел да доставят пратка от един в друг град.

"Начинът да се спрат лъжите по телефона е все повече хора да бъдат информирани за тях", убедени са полицаите.

Бежанската вълна от края на миналата година не подмина и схемите за телефонни измами. Полицията в Монтана работи по няколко случая, в един от които бе замесено името и на миналогодишния шеф на РПУ-то в града Даниел Псалтиров.

Измамник звънял по училищата из града, представял се за Псалтиров и казвал, че търси учители по английски, които да превеждат срещу заплащане при разпити на задържани бежанци. Някои преподаватели се вързали на номера. Мошеникът поискал от тях да купят ваучери за джиесеми и да му продиктуват номерата, за да може чужденецът да се свърже с близките си до идването на преводача.

Когато идвали в РПУ-то, учителите разбрали, че са излъгани и окрадени. Същият номер бил разигран и през февруари тази година в Берковица. Непознат позвънил в хотел, представил се за местен шеф на полицията, и поискал от администраторката да дойде да превежда при разпита на арестуван руснак. Жената се съгласила, но мнимият началник настоял да купи ваучери за чужденеца, като парите ще бъдат възстановени. Служителката изгоряла с 350 лева.

Най-новият сценарий на измамниците е "европейски", предупредиха от полицията във Варна. Там вече работят по няколко жалби на пенсионери, станали жертва на мними служители от Европейската комисия.

Мошениците звънят по телефона и обясняват, че ЕС е създала специална програма за повишаване на дереджето на българските пенсионери. По нея всеки възрастен човек щял да получи двойно повече от сумата, която има в наличност в момента. Само трябвало да приеме представителя на Европа вкъщи и да му покаже банкнотите и той да ги опише. Подмамените старци приемали вкъщи добре облечен мъж, черпели го с кафе и сладки, а той описвал парите и попълвал формуляри с името и ЕГН-то на пенсионера.

На тръгване казвал да чакат, докато сумата се получи по банков път. Щом си заминел, се оказвало, че докато брои и описва банкнотите, измамникът ги е заменил с нарязани хартийки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5231 |09.05.2014 Шефът на Софийски районен съд заплаши Златанова с оставка . 27| 6192 |08.05.2014 Новата шефка на Сметната палата: Критикуват ме, защото не съм партиен член . 19| 6313 |08.05.2014 Корнелия Нинова осъмна върху кран в мина . 0| 5661 |07.05.2014 Планова подмяна на електромери от ЧЕЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads