Реклама / Ads
22| 4439 |03.12.2014 НОВИНИ

Файненшъл таймс: Отказът на Южен поток е позор за Путин

.
Владимир Путин
В коментар по повод отказа на Русия от проекта „Южен поток”, „Файненшъл таймс” пише в коментар, че това решение на руския президент Владимир Путин може да доведе до срив на доверието в него в страни като Сърбия, които са очаквали да оживят икономиката.
 

Изданието цитира Джонатан Стерн от университета в Оксфорд, според който случилото е може да се определи като „голям позор лично за руския президент, тъй като този проект беше негов и той много държеше на реализацията му”.

 

Британски анализатори напомнят, че стойността на „Южен поток” е била определена на около 50 милиарда долара, а подписаните договорености между „Газпром” и отделните страни по трасето не отговарят на европейските изисквания в сферата на енергетиката.

 

Освен всичко друго, проектът е бил натоварен с огромни корупционни възможности, пише медията. Цитира се учудването в Брюксел, когато там са разбрали, че стойността на участъка от газопровода, който минава през България е три пъти по-висока, отколкото същото строителство в другите европейски страни, членуващи в ЕС.

 

Самият Путин активно е лобирал за проекта в европейските държави, през които минава трасето му, без да подбира средствата си за натиск. Например, когато Италия е проявила колебание дали да се включи, той веднага е пристигнал във Виена и е договорил алтернативно трасе през Австрия.

 

Конюнктурата с цените на петрола обаче, довели до обезценяване на рублата, промениха ситуацията. Новите цени и намаленият обем на доставки на руски природен газ към Европа направиха „Южен поток” съмнителен от гледна точка на ефективността за русия проект.

 

 

Отказът от строителството на газопровода е в полза на „Газпром”, чиито акции поскъпнаха веднага след изявлението на руския президент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5176 |11.11.2014 Кънев: Най-големият компромис е отказът от 2-годишния мандат . 1| 5108 |06.11.2014 Файненшъл таймс: Крехко правителство в България . 17| 5639 |12.07.2014 "Файненшъл таймс": Рухването на КТБ насочи вниманието към нездравите тесни връзки между бизнеса и политиците в България . 12| 5242 |24.04.2013 Дилов: Отказът да признаем арменския геноцид е отричане на историята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads