Реклама / Ads
6| 4374 |04.01.2024 НОВИНИ

Факти срещу мрачни "пророчества": Прекомерният бюджетен дефицит на Росица Велкова, който не се сбъдна

.
Росица Велкова Източник: БГНЕС
2023 г. завърши с радостни новини за държавните финанси, разбивайки на съставни части всички мрачни "пророчества" за прекомерен бюджетен дефицит и нестабилност.
 

Подготовката ни за еврозоната върви по план, обяви миналия месец министърът на финансите Асен Василев. Според БНБ пък бюджетният дефицит за 2023 г. е по-нисък от планирания (2,2, вместо 3% от БВП). Благодарение на това общините ще разполагат с допълнителни 1,2 млрд. лв., с които да осъществят първостепенни по важност проекти. 

По този начин държавата гарантира инвестиции във всички общини в България през 2024 г. Парите, вложени в инфраструктура и подобряване на средата за живот и бизнес логично са стъпка към ускорен икономически растеж в отделните населени места. След разхода от 1,2 млрд. лв. за аванси за общински проекти, очакваният дефицит на касова основа по консолидираната фискална програма (КФП) е 2,8% от прогнозния БВП.






Всичко това е въпреки факта, че второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) се отложи за началото на 2024 г.

 

Действителността, за щастие, напълно се различава от мрачната картина, която бившият служебен финансов министър на Румен Радев - Росица Велкова, рисуваше за държавните финанси. 

 

"Дефицит от 3% от БВП не е възможен без приходни мерки. Не одобрихме искания за още 5 млрд. лв. нови разходи на министерства и общини", твърди служебният финансов министър в интервю от 28-ми април 2023 г.

 

Е, ако не друго, поне Велкова ни кара да вярваме, че "невъзможното" в действителност не е чак толкова неосъществимо.

 

Хронологията на нейната делюзия датира още от 29-ти август 2023 г., когато тя плаши със "значителен по размер дефицит" от над 11 млрд. лв., изразяващ се в 6,8% от БВП. "Ако се поддържа такъв дефицит, през 2025 г. бихме стигнали на 40% дълг от БВП", "прогнозира" тя тогава. 






На същия брифинг Велкова "предвижда", отново в разрез с реалността, риск за България от процедура по свръхдефицит.

 

На 20 октомври 2022 г. в крайна сметка тя обяви, че ще предложат за обсъждане на Народното събрание проектобюджет за 2023 г. с дефицит от 6,6%.

 

На 15 март 2023 г. Велкова продължава да сее страх с некомпетентността си. "Има риск за финансовата стабилност на държавата. Сериозно се влошава поддържаната фискална устойчивост. Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит. Може да се стигне до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на плащания. Отлагане за неопределено време на присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото. Има и вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната. Може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ. При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60% от БВП", се посочва в доклад до Министерски съвет. 






На 21 април 2023 г. Росица Велкова обяви, че предложеният от служебното правителство законопроект за бюджет за 2023 г. е с дефицит на касова основа от 6,4% от БВП, който в номинално изражение представлява 11.8 млрд. лв., а на начислена основа дефицитът за 2023 г. е 6.1% от БВП. 

 

Представите и вярванията на бившия служебен министър, които видно не отговарят на реалността, не успяха да се материализират, а фактите за държавния бюджет говорят сами за себе си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4471 |04.01.2024 Лена Бориславова: Успяваме да наложим това, за което ПП-ДБ влезе в политиката . 0| 4301 |04.01.2024 Яир Хиршфелд, преговарящ за мир: Войната в Украйна осуети мирния план за Газа и Палестина . 0| 4191 |04.01.2024 Пети ден издирват млад мъж от Петричко . 9| 4184 |04.01.2024 Анализатори за Шенген: Няма страшно, няма да дойдат орди афганистанци и сирийци у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads