Реклама / Ads
1| 2519 |21.02.2024 НОВИНИ

Финансистът Даниела Бобева: Ще има стрес, но плюсовете ще са повече от сливането на НАП и "Митници"

.
Даниела Бобева
Отдавна е наболял въпросът да се консолидира държавната администрация в по-малко на брой институции. Това каза пред БНР проф. Даниела Бобева, финансист, икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014 г.), преподавател по финанси в УНСС. Тя припомни, че и по времето, когато тя беше в управлението на страната, също е имало идея за сливане на НАП и агенция "Митници", но не са успели да я реализират, защото правителството подаде оставка..
 

По думите ѝ инициативата на министъра на финансите Асен Василев трябва да бъде преценявана в общия контекст на държавната администрация:

 

"Ние сме 6 милиона граждани. Имаме 19 министерства и 94 агенции към тях. Обрасла е администрацията с изключително много институции, всяка една от тях трябва да има професионален и административен състав. Отдавна е наболял въпросът и аз адмирирам идеята да се консолидират държавни институции".

 

Проф. Бобева подчерта, че самото Министерство на финансите трябва да бъде последователно в политиката си в тази област, защото преди няколко месеца е създало нова агенция с 22 души персонал.

 

"По същество дейностите на НАП и "Митници" са свързани, но и независими. Въпреки че ще бъдат обединени, би трябвало да се предпазим от консолидиране на интереси в една институция. Всичко е в детайлите - как ще се направи цялото обединение. Идеята е да се рационализира съставът на тази нова институция".

 

Ще има стрес у служителите на НАП и агенция "Митници", защото неминуемо ще има съкращения, съгласи се тя и посочи още : "В Митниците са 3300 човека, в НАП са около 8000, така че говорим за една наистина много мащабна реформа. ... Предполагам, че ще има работна група, която да направи по-цивилизован този процес".

 

Според проф. Бобева не бива да се правят апокалиптични прогнози за последиците от сливането на двете институции и изказа предположение, че то ще се осъществява на етапи, за да няма смущение в двете системи:

 

"Тъй като говорим за една структура, която е в сърцевината на държавата и на парите на държавата, трябва да има много ясна оценка за ползите и рисковете от този процес и дали си заслужава да се прави, при положение че системите на двете институции са обвързани по необходимия начин. Т.е. какви ефекти ще даде най-вече от гледна точка на събираемостта".

 

Има плюсове, има и минуси. Според мен са повече плюсовете от тази консолидация, изтъкна проф. Даниела Бобева.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2485 |21.02.2024 Фон дер Лайен обяви, че няма да прави компромис със съюзници, които подкрепят режима на Владимир Путин . 7| 9096 |21.02.2024 Руски военен блогър разкри колко жертви е дала Москва при Авдеевка и се самоуби . 1| 2386 |21.02.2024 Обединеното кралство наложи санкции на 6-ма ръководители на наказателната колония, в която почина Навални . 7| 2385 |21.02.2024 Тръмп се изкара обект на политическо преследване и се сравни с Навални

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads