Реклама / Ads
15| 4469 |08.10.2008 НОВИНИ

Финансисти ни успокояват, банковата буря щяла да ни отмине

.
Българската икономика растяла с рекордни темпове; доживяхме и банковата ни система да е в по-добро положение, отколкото в държавите в развития свят, успокояват Милен Велчев и Мартин Заимов..
 

 

Според последните статистически данни българската икономика растяла с рекордни темпове за целия период на прехода, оптимистично обяви по НТВ заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев. Нямало очаквания България да претърпи големи икономически проблеми, подобни на тези в ЕС и САЩ, а сривът на Българската фондова борса бил ехо от реакциите на борсите по света. Велчев каза, че решението от срещата на финансовите министри на ЕС не значело всички страни задължително да повишат размера на гарантирания депозит, това трябвало да се прави само при необходимост, каквато в България засега нямало.

m_velchev7.jpg  снимки Вяра Йовева

Имало обаче риск от депозитен туризъм, т.е. вложители в български банки без достатъчно голяма гаранция върху депозитите си, да ги прехвърлят в европейски банки. Можело все пак да се очаква намаляване на инвестициите в България. Бившият финансист номер 1 посъветва акционерите да не бързат да разпродават акциите си на фондовата борса. 

Банкерът Мартин Заимов също обяви, че банковата система на България била в по-добро положение, отколкото в държавите в развития свят. Според него световната финансова система в последните години се водела от алчност.

martin_zaimov.jpg

Заимов акцентира върху факта, че българските политици трябвало да създават доверие у гражданите. ова, че правителството през последните години дало доста пари на финансовата система, означавало, че и в бъдеще то ще има възможност пак да ги даде. Заимов не отрече евентуална възможност за световен колапс, но посъветва хората да не теглят парите от банките. Българската банкова система била стабилна, защото рискът бил разпределен между отделните банки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12911 |08.10.2008 Ужасна катастрофа в Костинброд праща 6 линейки от София . 2| 5100 |08.10.2008 Най-голямата криза след Голямата депресия - акцент на дебат . 32| 9484 |07.10.2008 Списък с подслушвани журналисти вече броди из страната . 4| 5016 |07.10.2008 Все повече чужденци искат да осиновяват българчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads