Реклама / Ads
3| 2694 |21.11.2023 НОВИНИ

Фирми масово търсят шофьори - и в България, и в Европа

.
Шофьорите са кът
Транспортният бранш у нас изпитва остър недостиг на професионални шофьори. Затруднението в сектора, свързано с липсата на достатъчно водачи, е от години. Проблемът не е само в България, а в цяла Европа. По последни данни в ЕС не достигат близо 500 000 шофьори не достигат в целия Европейски съюз, обясни пред БНР директорът на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров. По думите му моментно решение на проблема у нас може да е облекчаването на режима за внос на кадри от трети страни.
 


"Проблемът с липсата на водачи е дългогодишен. По последни данни около 500 000 водачи не достигат в целия ЕС. Неведнъж сме споменавали, че Пакетът за мобилност, който насила беше наложен от западните ни партньори, една от целите му е именно да реши този проблем с водачите във всичките по-големи западни държави", заяви Димитров.

 

Заради европейското законодателство в България беше въведено обслужване на едно гише - за наемането на чуждестранен гражданин, документи се подават в дирекция "Миграция" към МВР, част от документите се разглеждат от Министерството на труда и социалната политика, друга част биват разглеждани от ДАНС. Тази втора процедура се бави изключително много, алармират от бранша. Така в общия случай наемането на един водач от трета държава отнема около 6 месеца.

Ако не сме държавата, която плаща най-големите нетни чисти възнаграждения на водачите, то сигурно сме в топ 3 на Европа, отбелязва още Димитър Димитров.


"В Полша започнаха да работят може би десетки хиляди украинци като водачи на международни превози на товари. В съседна Сърбия в градския транспорт в Белград може би половината водачи са от Непал", дава пример той и допълва – наложително е да се облекчи режимът за внос на кадри от трети държави.

 

Димитров е категоричен, че вносът на работници от други държави е моментното решение.

 

Много от големите фирми имат свои автошколи за обучение на професионални водачи, заплащането също е високо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2484 |21.11.2023 Банкс. Роби Банкс: По следите на едно изгубено интервю с анонимния графити артист . 2| 2628 |21.11.2023 Вече няма пречка за новия стадион на ЦСКА . 4| 2553 |21.11.2023 Трима полицаи са отстранени от длъжност след футболните протести срещу БФС . 5| 3738 |21.11.2023 "Файнаншъл таймс": Руските дипломати ще загубят шенгенската си свобода на движение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads