Реклама / Ads
19| 5296 |12.08.2010 НОВИНИ

Франция срина 40 цигански катуна

.
Френските власти разрушиха над 40 ромски лагера, в които са живеели стотици имигранти от ромски произход, съобщиха от френското министерство на вътрешните работи, предаде АФП.
 

Около 700 души са изкарани от нелегалните лагери и ще бъдат върнати в родната си, най-вече Румъния и България, със специално организирани чартърни полети, съобщи френският министър на вътрешните работи Брис Ортефьо по време на пресконференция в Лион. Министърът иска румънски полицаи да „пристигнат възможно най-скоро“ във Франция, за да „помогнат на френските полицаи и жандармеристи“.

На 28 юли министърът обеща да разруши половината от 300 нелегални лагера, в които живеят роми и да експулсира тези, които са от други страни от ЕС и които нарушават законите. Мярката е част от обявената война с престъпността на френския президент Никола Саркози. В свое изявление преди време той свърза имиграцията с престъпността.

Акцията по разрушаването на незаконните лагери започна на 6 август. Незаконен лагер, в който от месец май живееха около стотина румънски роми, е бил евакуиран днес от полицията. Лагерът се намира на общински терен в Сен Етиен в централна Франция.

Според проучване на общественото мнение 79% от французите одобряват действията на властите. Тези мерки обаче бяха разкритикувани от правозащитни организации. С решението си да депортира роми от български и румънски произход френското правителство поставя под съмнение договорите за присъединяване на България и Румъния към ЕС, заяви Малик Селямкур, вицепрезидент на френската организация „Лига за човешки права”.

„Това е особено скандално решение, защото то не е насочено към решаването на проблема. На прицел се взимат най-беззащитните хора, защото няма да се евакуират кои да е незаконни гета, а точно онези, в които живеят български и румънски роми”, заяви Селямкур. Според него по този начин не се признава европейското гражданство на българите и румънците. “Освен това им беше забранено свободно да работят във Франция, както това може да прави един поляк или унгарец“, допълни правозащитникът.

Във Франция живеят около 15 000 роми от Балканите. През 2009 г. близо 10 000 роми бяха експулсирани в Румъния и България, но две трети от тях са се завърнали. Според българския зам.-външен министър Марин Райков не трябва да очакваме решението на Франция да засегне голям брой български граждани.

„На този етап на развитие ние все още очакваме да видим какъв би бил резултатът по отношение на акциите, които се планират и се провеждат в тези да ги наречем лагери, в които са се самонастанили роми. Те са предимно румънски и френски роми, но също така има и известен брой български. Не знаем колко души би обхванала тази акция, но при всяко положение българските граждани няма да бъдат голяма бройка”, заяви той.

По думите на Райков общата бройка на всички роми, за които се говори, че са в тези лагери, е 15 000 души, от които българските са доста малка част. Най-голямата част са румънски граждани, след това френски граждани и накрая – граждани на други страни, сред които и нашата. „Няма основание да се очакват някакви много масирани акции по отношение на българските граждани”, коментира заместник-министър Марин Райков.

Междувременно Комитетът за премахмане на расовата на дискриминацията към ООН представи доклад от 90 страници за расизма във Франция, предупреждавайки че липсата на политическа воля е отговорна за “значителното активизиране на расизма и ксенофобията” в страната. След заседанието на комитета френската делегация неочаквано обяви подготовката на национален екшън план срещу расизма.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5155 |29.07.2010 Франция постави ултиматум да си приберем ромите . 2| 4648 |10.07.2010 Раниха сериозно български младежи във Франция . 9| 7371 |11.06.2010 Каракачанов: Българите работят, но намаляват; Цигански лидер: Не е вярно! . 4| 4801 |10.06.2010 Срина се системата за нови документи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads