Реклама / Ads
1| 2894 |31.03.2023 НОВИНИ

Френски банки дават на съд данъчните органи заради обиските

.
Френски банки съдят данъчните Източник: БГНЕС
Френските кредитори оспорват мнението на данъчните власти за някои стратегии за арбитраж на дивиденти след обиските на офисите им в Париж през седмицата. Френската банкова асоциация Federation Bancaire Francaise (FBF) е внесла иск във върховния административен съд на страната (Conceil d’ Etat) с искане данъчните органи да пояснят кои точно дивидентни арбитражи изискват плащането на налози, твърди запознато с процедурата лице.
 

Кредиторите твърдят, че френските фискални власти не са предоставили ясни указания в предварителното данъчно постановление (писмена интерпретация на закона), публикувано през миналия месец.

 

Следователи от Париж претърсиха на 28 март офисите на пет банки във френската столица – “БНП Париба”, поделението на кредитора Exane, “Сосиете женерал”, “Натиксис” и “Ейч Ес Би Си холдингс” – като част от разследването за данъчни измами и пране на пари, свързани с арбитражните стратегии за дивиденти, познати като Cum-Cum.

 

Прокурори от Германия, където скандалът за неплатените налози за получени дивиденти се точи от години, също са участвали в обиските

 

Освен криминалните обвинения, банките, проверявани от френската прокуратура, ще бъдат глобени с общо над 1 млрд. евро, включително дължимите данъци и начислени лихви за минали периоди.

 

Cum-Cum е арбитражна стратегия за дивиденти, при която акционери прехвърлят книжата си за кратък период на задгранични инвеститори, за да не платят данък-дивидент.

 

Инвеститорите държат акциите през периода на плащанията и или не внасят налози или претендират платените суми да им бъдат върнати.

 

След това те продават акциите обратно на оригиналния собственик и си поделят спестените пари.

 

Подобна схема, известна като Cum-Ex, пък е действала в продължение на години в Германия, благодарение на вратички в данъчното законодателство на страната.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2985 |31.03.2023 Краен срок: Партиите подават финансовите си отчети в Сметната палата . 0| 3183 |30.03.2023 Препоръка към гласоподавателите: Сгъвайте два пъти машинната бюлетина . 1| 3339 |30.03.2023 Аптеките предупреждават: От събота рецептите по НЗОК може да се плащат от пациентите . 1| 3116 |30.03.2023 Банкери позволили "портфейла на Путин" да депозира огромни суми в швейцарски банки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads