Реклама / Ads
9| 5272 |18.12.2015 НОВИНИ

Фрог око: Болни без достъп до здравна грижа и до медицинска техника

.
339 са болниците в България, а хората стават все по-болни и по-болни. Една от причините е, че те са концентрирани в големите градове и част от населението е със затруднен достъп до тях. „Има области, в които честотата на хоспитализацията се различава в порядъка на 10 пъти”, коментира пред Фрог нюз д-р Радко Велков. Здравният министър д-р Петър Москов вижда решаването на проблема със здравната карта. Негови колеги обаче са скептични към прилагането й и дори подозират, че тя ще се превърне в инструмент за рекет.
 

До модерната нова апаратура пак не всички болни ще имат достъп.  Освен това парите за закупуването й ще е за сметка на по-масовите здравни услуги заради ограничените средства в здравеопазването. Хората ще бъдат лишени от тях, за да има пари за техника. „Колкото повече вкарваме нови технологии, толкова повече хора ще умират”, смята д-р Велков.

 

За да имат хората равен достъп до здравна грижа, д-р Петър Москов ще въведе здравната карта. Лекари обаче се опасяват, че тя ще ограничи конкуренцията между болничните заведения. „Здравната карта се създава, за да се прави селективно договаряне с Касата. Оформя се корупционен механизъм. Най-вероятно целта е да се изрекетират частните болници”, коментира здравната карта д-р Димитър Петров.     

 

215 са общинските и държавните болници, а 124 са частните, сочи справка на Министерство на здравеопазването. Всеки нов здравен министър обещава, че ще намали издаването на лицензи за частни здравни заведения, но не го прави, тъй като ще наруши закона. Щом болницата отговаря на съответните изисквания, той е длъжен да й издаде разрешително за функциониране.

 

В частните болници се извършват дейности, които са добре платени от НЗОК и от пациентите. „Защо няма частни болници, които обаче са в областта на пулмологията, в областта на педиатрията, в областта на уши нос и гърло? Заради остойностяването”, категоричен е д-р Велков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6497 |17.12.2015 Фрог око: Шефът на НЗОК стъпка наредба на Москов и защити пациентите . 12| 5939 |17.12.2015 В. Пенгезов за Фрог: Куцкова е готова и балет да играе, за да е във властта . 19| 9450 |17.12.2015 Фрог око: Коледни подигравки в армията . 16| 6291 |17.12.2015 Г. Гьоков за Фрог: Пътищата са лоши, а Павлова ще харчи 250 млн. лв. за тунел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads