Реклама / Ads
20| 10769 |17.11.2015 НОВИНИ

Фрог око: "Калашников" - предпочитаното оръжие на терора

.
Калашникът бе любимото оръжие и на Бин Ладен
В момента 100 милиона калашници са в циркулация на пет континента - колосална бройка, която е трудно да се докаже заради голямото количество автоматични пушки, произведени без лиценз. Армиите на повече от 50 държави са въоръжени с автомати „Калашников”. България е сред лицензираните производители. С калашници бяха разстреляни и повечето от хората в Париж при последния атентат.
 
Калашников е предпочитаното оръжие от партизанина, детето войник, диктатора и престъпника. Няма съмнение, че е оръжие №1 и на терориста.

Терористите се стремят да действат с оръжия, които да засегнат максимален брой хора. Но използването на автомати "Калашников" при атаките в Париж е донякъде изненада, тъй като в повечето случаи атентаторите действат с експлозиви. Обяснението е, че този автомат е масово разпространен в света, надежден и евтин. Припомняме само, че приживе беше придобила популярност снимка на Бин ладен в Афганистан с "Калашник" в ръка.

Странно е, че джихадистите са избрали да използват автомати „Калашников” пред бомбени взривове, но е факт.  Джихадистите в Париж са могли да закупят АК от много места. Навярно са замесени и интереси на търгуващите с оръжия, като сериозен бизнес. В повечето случаи терористите се снабдяват с калашници от лицензирани производители. Но често се използват и автомати, които след няколко пълнителя стрелба се разпадат.

Проектиран през 1947 г. от Михаил Калашников,

който почина на 94 години, едноименният автомат се превърна в най-разпространеното оръжие в света и е използвано както от редовни армии, така и от бунтовници и престъпници по всички краища на света.

Това е просто и надеждно оръжие”, коментира Игор Короченко, директор на Центъра за анализ на световната търговия с оръжия, базиран в Москва. Толкова е опростен, че новакът може да си служи с него така добре, както и професионалистът.

Лек и със скорострелност до 600 изстрела в минута, той е удобен за "работа" без значение от климатичните условия, в които се ползва. Изобретателят му сержант Михаил Калашников се вдъхновява от германския автомат „Щурмгевер-44”.

В края на Втората световна война съветският диктатор Сталин търси всякакви варианти да гарантира сигурността на СССР и обявява конкурс за създаване на автоматично оръжие от нов тип. През 1948 г., след като минава редица тестове, прототипът на „АК-47” е обявен за победител. Масовото му производство започва незабавно за нуждите на Червената армия. Западняците тогава не обръщат особено внимание на това ново оръжие. Ще отнеме години на американците да наваксат закъснението си и техният автомат М-16 никога няма да пожъне същия успех.той се продава в десетки пъти по-малко от АК и до днес.

В началото на 50-те година на ХХ в. противопоставянето Изток-Запад се засилва. СССР разрешава производството на автомата в други страни от социалистическия блок като Китай, Северна Корея и Източния блок, като по този начин отваря път за разпространението им в останалата част на света.

10 малко известни факта за Автомат Калашников

Автомат Калашников, известен също, като АК-47, е с повече от 60 годишна история

1 . За изобретението на автомат Калашников през 1947 г. , Михаил Калашников получава най-голямата награда „Сталин“ I степен и орден „Червена звезда“. Размера на премията му възлизал на 150 000 рубли (за сравнение, автомобил „Победа“,  тогава струвал 16 000 рубли) .

2 . AK -47 е бил пуснат в експлоатация едва през 1949 година. С пълното си и официално име – 7,62 мм автомат Калашников, модел от 1947 година.

3 . През 2004 г., списание PlayBoy публикува списък на 50-те продукти , които промениха света. Автомат Калашников се нареди веднага след компютърът на Apple Macintosh, противозачатъчни хапчета и VCR Sony Betamax .

4 . В съветските времена, всеки студент е бил в състояние да разглобява и сглобява, галено наречения „Калаш“ .

5 . Калашников влиза в Книгата за рекордите на Гинес, като най-разпространеното оръжие в света.

6 . В Египет има паметник на автомат Калашников.

7 . AK -47 е на въоръжение в повече от 100 страни в света.

8 . Автомат Калашников присъства в гербовете на редица страни,  като Зимбабве, Източен Тимор, Буркина Фасо, Конго, както и в емблемата на ливанската групировка „Хизбула“. А в Мозамбик е поставен не само на герба, но и на националния флаг на страната.

9 . В някои африкански страни, дори кръщават децата са с името Калаш, в чест на знаметития автомат.

10 . В Афганистан, “ AK – 47″ се нарича “ Калахан „, дума, отговаряща на понятието “ приятел .“





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4836 |16.11.2015 М. Абуаси пред Фрог: Терористите ни показаха колко сме лицемерни . 23| 7490 |16.11.2015 Само във Фрог: 10 000 бойци на ИД бродят из Европа . 14| 9245 |16.11.2015 Само във Фрог: Вижте какво си споделят терористите след атентатите в Париж . 13| 14892 |16.11.2015 Първо във Фрог: Бомба избухна в Ботевград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads