Реклама / Ads
8| 9621 |13.01.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: Кой яхва коня на отбраната?

.
Вицеадмирал Николов или генерал-лейтенант Попов/вдясно/ ще е военен №1?
Говори се, че сегашният началник на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще смени фуражката с бомбе. В креслото му най-вероятно ще седне заместникът му генерал-лейтенант Константин Попов, или някой от шефовете на трите вида въоръжени сили – генерал-майор Андрей Боцев, генерал-майор Румен Радев или контраадмирал Петев. Така е по закон. Може да има и изненада.
 
Затова че вицеадмирал Румен Николов е пътник говорят и последните събития. Президентът Плевнелиев не му подаде ръка в деня на водосвета на бойните знамена. В Граф Итнатиево тези дни премиерът Бойко Борисов не отворил дори и дума за продължване на мандата му. А отношенията му с министъра на отбраната Николай Ненчев са хладно-протоколни от доста време. Ясно е, че злопаметният Ненчев не може да прости, че адмиралът е назначен на този пост от министър на БСП, че не е бил в натовски щабове и е членувал поне няколко петилетки в БКП. Това за земеделеца е достатъчно да не предложи да бъде продължен мандата му . А пък и зад адмирала застанаха само и единнствено няколко от запасните родолюбиви съюзи, което още повече го компроментира в очите на военния министър.

Въпреки съществуващите юридически точки и спънки свързани със звание и възраст за този пост, най-вероятно адмирал Николов ще предпочете да си тръгне с достойнство и остави зад гърба си годините на конформизъм, обиди и политически натиск, за които най-вероятно ще разкаже по-късно. Иначе по закон мандатът му е не три, а четири години. Но може и да му удължат мандата и го направят адмирал. В България всичко е възможно.Гордост за него е все пак, че е първият морски офицер в историята на армията, който оглавява най-важният военен щаб.

Генерал-лейтенат Константин Попов е най-вероятният нов началник на отбраната.Източници на Фрог твърдят, че той е премиерският избор. Генералът е бил командир на Военновъздушните сили, обиколил е доста натовски щабове, спрягаше се за кандидат за шеф на отбраната и преди няколко години, когато бе избран адмирал Николов. Оттогава е негов заместник. Генерал Попов е образован, контактен и неконфликтен. Реалист е, но и конформист. Дали и накъде ще тръгне реформата с него, е трудно да се каже. Има своите подръжници и противници  и в президенството, и в кабинета, и в президентството. В Бръксел също се говори, че той ще смени адмирал Николов.

 
Скритият фаворит на премиера Борисов за пост №1 в армията е прочулият се в последно време командир на ВВС генерал-майор Румен Радев. Умният, чепат и решителен генерал не се поколеба да постави ребром въпроса за приземяването на българската военна авиация  и охраната на българското небе. Но дали точно генерали с позиция трябват на политиците? Военния министър Николай Ненчев едва ли ще забрави за десетките докладни записки и «кървавите писма» на генерала за състоянието и ремонтите  на МиГ-29 и спасяването на ВВС.  Никой не иска да си слага таралеж в гащите.Някои казват, че Радев е още млад и прогнозират, че със сигурност той ще стане шеф на отбраната в един от следващите мандати.

 Законен кандидат за белия кон в щаба на отбраната е и генерал-майор Андрей Боцев. Той е минал през всички малки, големи и по-големи стълбици на военната служба в пехотата. «Хем му е ред, хем му се пада!»- така се говори за него в армията. Но се забравя, че правилото за избор на  началника на отбраната на ротационен принцип отдавта не е в сила. Иначе генерал боцев е шеф на най-толемия вид въоръжени сили, който има най-голям принос и с участието на България в миротвочески операции – сухпътните войски. Генералът е уравновесен и точен човек. Може да направи компромис, но е и твърд, когато трябва. Има своята подкрепа в президентството. Радва се на уважението и доверието на хиляди офицери, сержанти и войници в гарнизоните.

Кандидат може да бъде и шефъг на ВМС контраадмирал Митко Петев, бивш шеф на военната академия в София. По информация на Фрог зад него стоят бившия комадващ ВМС и сегашен депутат от ГЕРБ вицеадмирал от резерва Пламен Манушев, както и съветникът на премиера Аню Антелов, който е свързан с Варна. Точки в досието на контрадмирала е службата му като щабен офицер по планиране учения на НАТО в стратегическото командване на НАТО в Атбантика, както и  завършването му на командния колеж в Норфолк. От кандидатите той владее най-много чужди езици. Прогнозите са, че и той може да бъде един от кандидатите за поста на  офицер №1, но след няколко години. Според експерти ще е смешно, от най-малкия вид въоръжени сили да се излъчи два мандата по ред началник на отбраната. А и няма и една година откакто Петев е шеф на флота.

 В избора на шеф на отбраната може да има и изненада. Нникак не е слечаен слухът, който се разпространи преди време в медиите, че щабът на отбраната може да се оглави от контраадмирал Емил Ефтимов, също от ВМС, който в момента е на най-високата позиция от българските офицери в щаба на НАТО в Брюксел. Той бил харесван от президента Плевнелиев, а зад него стоял  и бившият президенски съветник  контраадмирал георги Фиданов.

 
Това са най-спряганите имена за нов шеф на отбраната. Но по сегашния закон за такъв може да бъде назначен всеки генерал-майор от армията, независимо на каква позиция е – да речем шеф на военна академия, командир на командване или заместник в ГЩ.

Милен Тошев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7337 |06.01.2016 ФРОГОКО: Пак сгъват армията, Ненчев забранява Джуров . 0| 5090 |20.09.2015 Падат камъни на пътя между селата Цървеняно и Коняво . 3| 4742 |10.09.2015 Бизнесът пак "яхва метлата" заради тока . 18| 5856 |31.08.2015 Енчев: Узаконяването на конопа ще облекчи хиляди българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads