Реклама / Ads
2| 2303 |16.04.2024 НОВИНИ

На фронта загина украинският активист и доброволец Павло Петриченко

.
Павло Петриченко
Украинският войник и активист Павло Петриченко е убит по време на акция. Петриченко бе активист, а преди войната работеше като ръководител на проекти и участваше в различни обществени инициативи.
 

Павло Петриченко, боец от 59-а отделна моторизирана пехотна бригада, носеща името на Яков Гандзюк, е бил убит в бой на фронтовата линия вчера, пише United24 Media.







През март 2022 г. той се включва в развитието на доброволческия център "Серхий Притула", а през април се присъединява към Въоръжените сили на Украйна. Получава наградата "Железен кръст" от Валерий Залужний.

 

Павло Петриченко е автор на петиция за ограничаване на работата на онлайн казината по време на военното положение в Украйна.


Той е активист и един от основателите на движението "Кой поръча Катя Гандзюк", а няколко седмици преди пълномащабната война оглавява щаба на бъдещата партия на Серхий Притула.

 

Катерина Хандзюк бе главен секретар на Изпълнителния комитет в общината на украинския град Херсон. На 31 юли 2018 година бе залята с киселина и почина на 4 ноември. Като извършител с червена бюлетина на Интерпол бе издирван Олексий Левин, който бе екстрадиран от България след решение на съда в Бургас. Той бе оъден, заедно с бившия влиятелен херсонски политик Владислав Мангер.

 

Веднага след нападението съюзниците на Хандзюк в борбата срещу корупцията започнаха мощна информационна кампания с искане извършителите и подбудителите на престъплението да бъдат изправени пред съда. В цялата страна започнаха да се появяват надписи и графити с портрета на активиста и думите "Кой поръча убийството на Хандзюк". Управляващото по това време предходно правителство е обвинено в прикриване на престъплението.


"Смъртта на Петриченко е трагична загуба както за семейството му, така и за страната му. Той беше всеотдаен войник и активист, който неуморно се бореше за справедливост и свобода", пише медията.





"Ако не беше войната, никога нямаше да постъпя в армията. На 30 години съм, имам университетска диплома - не военна - и да започна сега в армията като обикновен войник, изпълняващ заповеди, дори и правилните, не би ме удовлетворило.


Но това е война и ние трябва да се бием, да изпълняваме заповеди и да вършим обща кауза. Цивилните трябва да се присъединят към армията и да се научат на това, което могат да правят военните. Защото ние нямаме стотици хиляди професионални военни", казва Павло Петриченко през лятото на 2022 г. в интервю за LB.UA.

 

За смъртта на Павло Петриченко съобщи неговата сестра Марина.


"Днес моят брат, сержант Павло Петриченко от 59-а бригада, беше убит в Донецка област при изпълнение на бойна задача. Моля, не безпокойте семейството ни за известно време", написа Марина Петриченко.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10786 |16.04.2024 Нещо лично към магистратите, недоволни от реформите: Не ви пожелавам това, което причинявате на други! . 4| 2349 |16.04.2024 Отново: Делото за мярката на Петя Банкова не тръгна . 1| 2281 |16.04.2024 Караш с висока скорост, получаваш писмо от близък на убит на пътя . 2| 2337 |16.04.2024 Оскверниха гроба на Патриарх Неофит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads